Linkovi

Predsednik Buš ponovo izrazio podršku sekretaru za pravosuđe Gonzalesu


Predsednik Buš je iskoristio svoj redovni nedeljni radio-govor da ukaže na dva glavna nesporazuma između svoje republikanske administracije i Kongresa pod kontrolom Demokrata.

Jedan je zahtev kongresmena da pomoćnici iz Bele kuće svedoče pod zakletvom o smenjivanju osam federalnih tužilaca, a drugi je u vezi sa zakonskim predlogom koji je usvojio Predstavnički dom, kojim se određuje rok za povlačenje američkh trupa iz Iraka.

Predsednik Buš je ponovo izrazio podršku sekretaru za pravosuđe, Albertu Gonzalesu. Pojedini zakonodavci su proteklih dana tražili njegovu ostavku, zbog uloge koju je imao u otpuštanju osam federalnih tužilaca. Predsednik je rekao da žali što je ta stvar postala – kako se izrazio – «javni spektakl» i zatražio od članova Kongresa da odustanu od zahteva da Gonzales i drugi visoki predsednikovi pomoćnici svedoče pod zakletvom. Predsednik je zatražio od Demokarata u Kongresu da ostave navijačku politiku po strani i pristanu da privatno razgovaraju sa zvaničnicima iz Bele kuće.

«Članovi Kongresa sada treba da odluče: da li će da gube vreme i provociraju nepotrebnu konfrontaciju, ili će da nam se pridruže o obavljanju narodnog posla.»

Predsednik ima pravo da smenjuje federalne tužioce, ali kritičari kažu da su smenjivanja bila politički motivisana i da su visoki zvaničnici Sekretarijata za pravosuđe pogrešno informisali članove Kongresa o razlozima za otpuštanje. Predsednik Buš je takođe kritikovao jučerašnje glasanje u Predstavničkom domu, kojim je usvojen predlog budžeta za Irak, koji sadrži i rokove za povratak kući svih američkih borbenih trupa iz Iraka. Zakonski predlog obuhvata 124 milijarde dolara za ratove u Iraku i Avganistanu, od čega je više od 20 milijardi za unutrašnje programe. Predsednik je rekao da bi određivanje rokova oslabilo napore Sjedinjenih Država u Iraku i ponovo obećao da će staviti veto, ako zakonski predlog bude usvojen i u Senatu.

«Opredelivši se za iskazivanje političkog stava i usvajanje zakonskog predloga za koji znaju da nikada neće postati zakon, Demokrate u Kongresu su samo odložile dostavu životno važnog novca i resursa našim trupama.»

Predednik je rekao da Kongres treba da mu dostavi budžetski predlog za Irak koji obezbeđuje novac bez ograničavanja i nepotrebnih budžetskih mera. U međuvremenu, Demokrate brane usvojeni zakonski predlog. Kongresmen iz Nju Hempšira, Pol Hods, rekao je u svom radio-govoru da bi usvojeni predlog doneo neophodne promene.

«Našim ovonedeljnim glasanjem, mi pomažemo našim trupama, štitimo veterane i borimo se za prekid beskorisnog trošenja, obmanjivanja i zloupotrebe... Posle četiri godine neuspešne politike, Demokrate insistiraju na novom pravcu u Iraku i realnom planu na osnovu kojeg je irački narod odgovoran za svoju zemlju.»

Senat bi već naredne nedelje mogao da glasa o svojoj verziji predloga ratnog budžeta i rokovima za povlačenje trupa. Predlozi Predstavničkog doma i Senata bi onda trebalo da se usaglase, ali se veruje da nijedna verzija neće imati dovoljno glasova da nadjača predsednikov veto.

XS
SM
MD
LG