Linkovi

Filip Dust Blazi: Crnu Goru i Francusku vežu zajedničke vrednosti


Crnu Goru i Francusku vežu zajedničke evropske vrijednosti, konstatovali su danas u Podgorici crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen i njegov francuski kolega Filip Dust Blazi.

Šef francuske diplomatije istakao je kako je “Francuska raspoložena da prati Crnu Goru na njenom evropskom putu, jer dijele iste evropske vrijednosti kao što su tolerancija, poštovanje i kosmopolitizam”.

On je kazao da je Crna Gora tokom ratnih dešavanja 90-tih godina prošlog vijeka “pokazala da je sposobna da poštje multietnički karakter i toleranciju, a to su vrijednosti koje su u Evropi veoma značajne”.

’’Jako se radujemo parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Crne Gore i Evropske unije i nadamo se da ćete uskoro i zvanično potpisati taj dokument.

Svjesni smo stabilizatorske uloge Crne Gore u regionu, naročito kada se radi o odnosima sa Hrvatskom i pitanjima vezanim za Kosovo’’.

On je crnogorskim zvaničnicima zahvalio na pozivu da Francuska što više investira u Crnu Goru i istakao da sve više Francuza otkriva ljepote Crne Gore.

Ministar inostranih poslova Crne Gore Milan Roćen zahvalio je na podršci koju Francuska pruža Crnoj Gori na njenom putu evropskih i evroatlanskih integracija.

On je kazao da je u razgovoru ocijenjeno da postoje realne mogućnosti za jačanje bilateralne saradnje Crne Gore i Francuske i istakao da sve više francuskih turista posjećuje Crnu Goru, kao i da je u Crnoj Gori odnedavno prisutna i poznata francuska banka Sosiete general, što otvara mogućnosti daljeg privlačenja stranih investicija”.

’’Zahvalio sam na pomoći koju Francuska, zajedno sa Slovenijom, pruža na jačanju administrativnih kapaciteta u Crnoj Gori. Razgovarali smo i o jačanju saradnje dvije države u međunarodnim organizacijama i sa zadovoljstvom sam obavijestio mog kolegu da će Crna Gora uskoro aplicirati za članstvo u asocijaciji zemalja Frankofonije’’.

Francuski šef diplomatije razgovarao je i sa crnogorskim premijerom Željkom Šturanovićem, predsjednikom Republike Filipom Vujanovićem i predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem.

Niko od današnjih sagovornika nije želio da kaže da li je jedna od tema razgovora bila afera ‘’pasoši’’ i prigovor francuske firme ‘’Aksalto’’ zbog dodjeljivanja posla izrade identifikacionih dokumenata za građane Crne Gore američkoj firmi ‘’Data kard’’.

Blazi je prvi visoki zvaničnik Francuske koji je posjetio Crnu Goru nakon proglašenja državne nezavisnosti.

XS
SM
MD
LG