Linkovi

Izdaci za zdravstveno osiguranje u proseku porasli za 8%


Američke kompanije utvrdile su da su u toku protekle godine, njihovi izdaci za zdravstveno osiguranje zaposlenih u proseku porasli za 8%. Zbog toga, sve veći broj firmi počinje da uvodi odredjene promene, u nameri da promovišu dobro zdravlje, i tako smanje troškove zdravstvenog osiguranja.

U sred radnog dana, teretana u okviru Elektrodistribucije Floride je puna ... U Americi više nije neobično da velike kompanije imaju fitnes entre u okviru poslovnog prostora, ali ova firma je otišla korak dalje.

Pored toga što im je na raspolaganju mini-klinika, veliki izbor zdrave hrane u kafeteriji, i časovi odvikavanja od pušenja i smanjenja stresa ... zaposleni mogu da čak zarade novac ako vode zdraviji život. Tako se 55- godišnji Vini Rubano prijavio za jedan program mršavljenja, a kompanija mu je poklonila ček od 50 dolara.

«Izgubio sam 12-tak kilograma. Odavno nisam bio u boljoj formi, imam mnogo više energije.»

Rubano je smanjio rizik od srčanog udara i dijabetesa, čime je gotovo sigurno smanjio i troškove zdravstvene nege, koje snosi njegov poslodavac. Kompanije motivišu radnike poklanjanjem ajpoda ili članarine u teretani, a ponekad im daju i gotovinu. U jednom ogranku Pepsija, zaposleni dobijaju sto dolara ako se prijave za seminar iz zdravstvene zaštite.

«Znamo da je dobro zdravlje jednako produktivnosti, a produktivnost jednaka poslovnim rezultatima. Tu svi pobedjuju...»

U Elektrodistribuciji Floride, čak i u kafeteriji radnici se stimulišu da naruče zdraviju hranu. Porcija piletine sa povrćem je 4 i po dolara, dok hamurger i pomfrit koštaju više od pet i po. Kako kaže uprava – možete slobodno da naručite hamburger – ali će vas to koštati.

XS
SM
MD
LG