Linkovi

Hiljadu vojnika izradjenih od otpadaka izvršili invaziju na Rim


Izložba pod nazivom «Ljudi od smeća» delo je nemačkog vajara Ha Šulta, jednog od najistaknutijih predstavnika pokreta «akciona umetnost» u Evropi. Statue su radjene u prirodnoj veličini, visoke 1,80 m, a ukupno su teške oko 35 tona. Postavka na Piazzi del Popolo privukla je mnoge Rimljane i turiste.

«To su vojnici, možda je rat – smeće, mislim da je to poruka» smatra Marko.

Šult je svoju neobičnu kolekciju metalnih figura oblikoao od najrazličitijih vrsta smeća – od zardjalih metalnih kanti do bačenih kompjuterskih tastatura...

«Mislim da je ovo najbolja vrsta umetnosti, da uzmete nečije otpatke i od toga napravite umetnička dela. Mislim da je to sjajno» smatra turistkinja, Lia.

«U meni ovo budi neku vrstu anksioznosti. U pitanju su velike figure, i to ostavlja vrlo snažan uticaj» komentariše Marčela.

Na svom veb sajtu, autor izložbe objašnjava svoj rad jednostavnim rečima – «Mi živimo u eri djubreta, proizvodimo djubre, pretvaramo se u djubre». Šult je svoje statue prvi put izložio u Nemačkoj još 1996. a reakcije su bile tako pozitivne da je odlučio da ih povede na turneju. Izložba je prikazana u Parizu, kod poznate «Velike kapije» u opštini La Defons, na moskovskom Crvenom trgu, zatim na «Velikom kineskom zidu» kao i kod piramida u Gizi. Figure će čuvati Piazzu del Popolo do 29. marta posle čega putuju u Španiju, SAD i zatim Antarktik 2008.
XS
SM
MD
LG