Linkovi

Predsednik Buš šalje državnog sekretara Kondolizu Rajs na Bliski istok


Predsednik Buš danas šalje državnog sekretara Kondolizu Rajs na Bliski istok radi razgovora u Egiptu, Izraelu i Jordanu namenjenih rešavanju izraelsko-palestinskog konflikta. Predsednik Buš je izjavio da šalje državnog sekretara Kondolizu Rajs nazad na Bliski istok zato što je obezbedjivanje mira američki prioritet.

«Ona će nastaviti naše napore da uključi sve strane– Palestince, Izraelce, Arape – kako bi radili na rešenju koje će dovesto do mira, a to je palestinska država, u suživotu sa Izraelom u miru i bezbednosti».

Sekretar Rajs bi trebalo da se sastane sa izraelskim i palestinskim zvaničnicima kao i sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom i jordanskim kraljem Abdulahom. Predsednik Buš je rekao da je bio u kontaktu sa saveznicima u regionu kako bi ih podsetio na ono što je, kako je rekao, njegova jaka predanost rešenju o dve države.

«To će biti težak posao. Nije lako privoleti čelnike svih strana da rade u pravom smeru. Ali to je neophpdno za na[u zemlju i veoma je važno za državnog sekretara, uz moje snažno odobrenje, da se proces pokrene».

Rivalske palestinske grupe Hamas i Fatah dogovorile su se oko vlade nacionalnog jedinstva ranije ovog meseca posle razgovora u Saudijskoj Arabiji. Bušova administracija saopštila je da će uspostaviti kontakte sa članovima nove vlade koji nisu iz Hamasa. Ali administracija neće saradjivati sa Hamasom, koji je na listi terorističkih organizacija, i koji odbija da prizna Izrael, odrekne se nasilja i prihvati ranije mirovne sporazume. Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je da je njegova zemlja voljna da načini, kako je nazvao, bolne ustupke radi obnavljanja zastalog mirovnog procesa. On je istakao da bi inicijativa Saudijske Arabije, koja poziva Izrael da vrati sve teritorije okupirane 1967. u zamenu za normalne odnose sa arapskim susedima, mogla da bude prihvatljiva osnova za buduće razgovore.

XS
SM
MD
LG