Linkovi

50. godišnjica potpisivanja Rimskog sporazuma kojim je osnovana EZ


Predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Baroso, izjavio je da je Evropskoj uniji potrebna vizija kako bi mogla da inspiriše svoje gradjane i narednih 50 godina. Baroso je to rekao na svečanosti u italijanskom Senatu, gde je pre 50 godina potpisan sporazum o osnivanju Unije.

Žoze Manuel Baroso i drugi zvaničnici Unije i predstavnici 27 zemalja članica okupili su se u italijanskom Senatu da bi obeležili 50. godišnjicu potpisivanja takozvanog Rimskog sporazuma kojim je osnovana Evropska zajednica – prethodnik Unije. Šest zemalja -Francuska, tadašnja Zapadna Nemačka, Italija, Holandija, Belgija i Luksemburg, činile su tadašnje zajedničko evropsko tržište. Italijanski premijer Romano Prodi osvrnuo se na ciljeve osnivača EU I na ono što još treba da bude obavljeno.

Prodi je rekao – “želeli smo uvećanu Evropu koja će moći da ujedini kontinent koji danas predstavlja najveće područje mira, demokratije I blagostanja u svetu.” Italijanski premijer je dodao – “Moramo da obezbedimo da unija funkcioniše kako treba. Stoga prilikom obeležavanja naše 50-e godišnjice moramo da damo svečanu obavezu da ćemo tako nastaviti i u budućnosti.”

Predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Baroso, takodje je govorio o izazovima sa kojima će se članice suočiti u budućnosti.

Baroso je rekao - “potrebno je da inspirišemo evropske gradjane vizijom za narednih 50 godina. Potrebno je da pokažemo da je EU najbolji odgovor na izazove 21. veka.” Baroso je kao primere tih izazova pomenuo - globalizaciju, održivi razvoj, konkurentnost, energetske izvore, klimatske promene i bezbednost. Specijalni samit šefova država i vlada povodom proslave 50-e godišnjice Unije biće održan ovog vikenda u Berlinu pošto Nemačka trenutno predsedava Unijom. U intervjuu objavljenom u današnjem izdanju lista “Bild” nemačka kancelarka Angela Merkel osvrnula se na neka od dostignuća Unije, rekavši da bi ona trebalo da se ponosi svojom slobodom, vladavinom prava i bezbednosću za svoju populaciju od gotovo 500 miliona ljudi. Merkel je dodala da su tokom proteklih 50 godina Evropljani naučlili da žive u miru bez žrtvovanja svoje raznolikosti. Na samitu u Berlinu lideri Unije će objaviti deklaraciju za koju se nadaju da će uliti novi život evropskom projektu. Očekuje se da će u tom dokumentu 2009. biti odredjena kao rok za promenu instutucionalne strukture Unije. Kancelarka Merkel je rekla da se nada da će samit biti prilika da se ožive zastala nastojanja na ratifikaciji evropskog ustava. Predloženi nacrt ustava, čiji cilj je da pojednostavi proces odlučivanja unutar Unije, zapao je u teškoće nakon njegovog odbacivanja na referendumima u Francsukoj i Holandiji 2005. godine.

Žozep Ljoveras ukazao na važnost što skorijeg formiranja nove vlade Srbije

Povodom obeležavanja 50. godišnjice osnivanja EU, šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras ukazao na važnost što skorijeg formiranja nove vlade Srbije za nastavak procesa evropske integracije.

Iako je prošlo dva meseca od izbora, političari u Srbiji još ne mogu da se dogovore oko formiranja nove Vlade. I dok traju pregovori ko bi mogao da bude novi premijer, neprimetno je prošlo upozorenje šefa delegacije Evropske komisije Žozepa Ljoverasa koji upozorava da je rbija jedina zemlja sa predkandidatskim statusom koja ne pregovara o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Unijom. Takva situacija mora se otkloniti, Srbija mora da nadoknadi propušteno, a za to je potrebna nova Vlada, rekao je Ljoveras. I šefica državnog tima za evropske integracije Tanja Miščević rekla je da bi dalje odlaganje formiranja vlade dodatno usporilo rad na integraciji Srbije u Evropsku uniju :

”Za mene je mnogo važnije što gubimo vreme koga nemamo, što gubimo strpljenje, što postoji opasnost da izgubimo ljude koji rade na tim procesima i to je najveća opasnost,“ rekla je Tanja Miščević.

Evropska unija mogla bi za Srbiju da bude dodatno važna zbog najava da će administracija iz Brisela novom rezolucijom Saveta bezbednosti UN preuzeti odgovornost za stanje na Kosovu. Savetnik odlazećeg premijera Aleksandar Simić tvrdi, međutim, da je još daleko prenos nadležnosti sa UNMIK na EU i dodaje da su strukture Unije pred velikim problemom jer pojedine zemlje imaju različite stavove. A savetnik predsednika Srbije Dušan Bataković izjavio je da je posle bečkih pregovora pozicija Srbije mnogo bolja nego pre godinu dana i da u međunarodnoj zajednici postoji veća podrška umerenim i konstruktivnim predlozima Srbije.

XS
SM
MD
LG