Linkovi

Predstavnički dom usvojio predlog zakona o Iraku - Predsednik Buš preti vetom


Predstavnički dom je danas sa 218 prema 212 glasova, uglavnom u skladu sa stranačkom pripadnošću, usvojio zakonski predlog o finansiranju vojnih operacija u Iraku i Avganistanu, koji sadrži i odredbu o povlačenju američkih trupa iz Iraka, najkasnije do kraja avgusta 2008. Predsedndik Buš je odmah osudio tu odluku Predstavničkog doma i ponovo zapretio da će uložiti veto na svaki zakonski pedlog koji bude sadržao odredbu o rokovima za povlačenje američkih snaga iz Iraka.

Demokrate u Predstavničkom domu uspele su da usvoje meru kojom se finansiranje američkih snaga u Iraku i Avganistanu povezuje sa zahtevom za ograničavanjem njihovog prisustva, dok se od predsednika Buša zahteva da podnosi redovne izveštaje o borbenoj gotovosti trupa i ponašanju iračke vlade. Ukoliko predsednik ne bude mogao da dva puta ove godine potvrdi da iračka vlada ispunjava zahtevane standarde, proces povlačenja američkih snaga bi automatski započeo. Tokom debate, predsednik odbora Predstavničlkog doma za vladine izdatke, Dejvid Obi, rekao je da je suština zakonskog predloga da Kongres uspostavi izvesnu meru kontrole nad predsednikovom politikom u Iraku.

“Ono što je važno je da će po prvi put Kongres ispuniti svoju ustavnu odgovornost da obezbedi stvarni nadzor nad izvršnom granom vlasti i pokušaćemo da ovu zemlju okrenemo u novom smeru.”

Demokratski lideri u Predstavničkom domu su uspeli da ubede antiratno orijentisane demokrate da podrže zakonski predlog mada on predvidja kasniji rok za povlačenje američkih snaga od onog koji su pripadnici tog krila demokratske stranke želeli. Samo 14 demokrata glasalo je protiv zakonskog predloga, dok je samo dvoje republikanaca glasalo za njega.

Predsednik Buš je odmah osudio odluku Predstavničkog doma rekavši da ona predstavlja političko pozorište.

“Suočeni smo sa stvarnim izazovima u Iraku i počinjemo da sagledavamo izvesne znake progresa. Ipak, Demokrate, radi postizanja političkih poena žele da potkopaju uspehe naših trupa na terenu.”

Buš je ponovio svoju pretnju da će uložiti veto na ovaj zakonski predlog, rekavši da on nema šanse da postane zakon.

“Današnji potez Predstavničlkog doma postiže samo jednu stvar – odlaganje resursa neophodno potrebnih našim trupama.”

Predsednik Buš je dodao da su demokrate, ukoliko žele da pokažu da se protive ratu u Iraku, postigle svoj cilj, ali da ga to neće primorati da nametne ograničenja američkim vojnim komandantima niti da prihvati veštačke rokove za povlačenje.

Medjutim, predsednica Predstavničkog doma, Nensi Pelosi, izjavila je da američki narod shvata realnost rata u Iraku, ali da to nije slučaj sa predsednikom Bušom.

“Američki narod ne podržava rat bez kraja, a to ne bi trebalo da čini ni Kongres,”

Pelosi nije želela da kaže kakvu strategiju će demokrate u Predstavničkom domu usvojiti u pregovorima sa Senatom, ukoliko sličan zakonski predlog bude usvojen u tom telu. Republikanci, medjutim, tvrde da će demokrate na kraju biti primorane da prihvate zakonski predlog bez dodatnih uslova i ograničenja, koji će predsednik Buš biti spreman da potpiše.

XS
SM
MD
LG