Linkovi

Podgorica: Predstavnici vlasti ne žele da se pomire sa idejom o lustraciji


Dok se Liberalna partija i Pokret za promjene zalažu za donošenje zakona o lustraciji, predstavnici vlasti ne žele da se pomire sa takvom idejom i optužuju opoziciju da je motivisana željom da se na taj način, mimo volje birača, domogne vlasti.

Pravu pometnju u redovima vlasti izazvao je poslanički istup Branka Radulovića iz Pokreta za promjene koji je za govornicom parlamenta zaprijetio hapšenjem nekim aktuelnim ministrima, za koje tvrd da su predstavnici energetskog lobija.

To je bio razlog za oštru reakciju vladajuće koalicije, posebno najjače -Demokratske partije socijalista, koja je Radulovićev Pokret za promjene optužila da na taj način preuzima liderstvo Srpskoj radikalnoj stranci u prijetnjama hapšenjem, ocjenjujući da opozicija nema ideja za smisleniji politički nastup.

»Kandidovanje zakona o lustraciji je motivisano željom, da se mimo volje birača, dođe na vlast, da se pišu biografije nepodobnih, i sve, osim njih samih, stave na spisak za provjeru«, navode u DPS.

No, takvu retoriku vlasti Srpska lista naziva nastavkom prakse “vunenih” vremena čiji je osnovni postulat medijski odstrjel ljudi sa kojima režim ne dijeli političke stavove.

Ta koalicija tvrdi da opozicija mora do kraja “razgoliti djelovanje Demokratske partije socijalista i crnogorsku društvenu stvarnost koja je slična onoj u latinoamerčkim banana državama”.

A bivši potpredsjednik Vlade i osnivač vladajuće SDP Žarko Rakčević, koji je prije nekoliko godina napustio politiku, tvrdi da u Crnoj Gori nema snage koja bi mogla da izvede lustraciju, jer je većinska Crna Gora "krvavih ruku".

On je kazao da ‘’nema tog orvelovskog ministarstva istine, ni istorijskog molera, koji može izmijeniti i prefarbati tragičnu istinu 90-tih’’ i dodao da više nema pravo da prećuti izjave njegovih bivših partijskih drugova - da je rukovodstvo Crne Gore iz 90-tih bilo nevino, zloupotrijebljeno od nacionalističkih krugova i nevoljni saušesnik.

XS
SM
MD
LG