Linkovi

Optužba ne odustaje od Klarka i Lilića, nastavak 16. aprila


Sudjenje bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i petorici saoptuženih za zločine na Kosovu 1999. prekinuto je danas, odlukom sudskog veća Haškog tribunala, do 16. aprila zato što optužba nije odustala od namere da izvede još tri svedoka.

Tužilac Tom Hanis rekao je da i dalje želi da pred sudije izvede bivšeg komandanta NATO, američkog generala Veslija Klarka, američkog zvaničnika Šona Bernsa i Zorana Lilića, koji je 1999. bio savetnik za bezbednost predsednika SRJ Slobodana Miloševića. Sudsko veće Ijena Bonomija ranije je odbilo da sasluša svedočenje generala Klarka pod uslovima koje su zatražile SAD, ali je tužilaštvo na tu odluku juče uložilo žalbu. Dok o toj žalbi ne odluči apelaciono veće Tribunala, dokazni postupak optužbe ne može se smatrati okončanim, ocenilo je danas veće sudije Bonomija.

Predsedavajući Bonomi je precizirao da očekuje da 16. aprila tužilac Hanis izvede kao svedoke Bernsa, Lilića ili Klarka ako bude usvojena žalba optužbe. Kada tužilac završi izvodjenje dokaza, uslediće rasprava o zahtevu odbrane za oslobadjanje od optužbi koje nisu dokazane. Sudija Bonomi je nagovestio da bi odbrana optuženih mogla početi u junu ili julu. Zajedno sa Milutinovićem, za progon Albanaca sa Kosova u prvih šest meseci 1999. optuženi su i tadašnji potpredsednik vlade SRJ Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

XS
SM
MD
LG