Linkovi

Dust-Blazi: Ahtisarijev predlog jedinstvena mogućnost za region


Francuski ministar inostranih poslova Filip Dust-Blazi izjavio je u Beogradu da nema osnova za nastavak pregovora o statusu Kosova i da je predlog izaslanika UN Martija Ahtisarija "jedinstvena mogućnost za region". Nakon razgovora sa ministrom inostranih poslova Srbije Vukom Draškovićem, Dust-Blazi je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je "fundamentalno" doći do rešenja za status Kosov jer je to poslednje pitanje koje se postavlja za stabilnost Balkana. On je naveo da su mu sagovornici u Beogradu - Drašković i premijer Vojislav Koštunica - "potvrdili da Srbija nije za predlog Ahtisarija koji je podrzala međunarodan zajednica".

"Ja sam uveren da on predstavlja jedinstvenu mogućnost za ovaj region. Taj predlog miri značajne garancije koje su date srpskoj zajednici na Kosovu, a civilno i vojno prisustvo međunarodne zajednice će ga garantovati i s druge strane želje i težnje većinskog stanovnistva na Kosovu".

Dust-Blazi je rekao da je Francuska "spremna" da se uključi u te garancije, ocenivši civilno i vojno prisustvo toliko značajnim "kakvo evropska zajednica nikada nije imala". Dodao je da je u interesu svih građana na Kosovu da se rešenje brzo nađe. Prema njegovim rečima, Ahtisarijev predlog će omogućiti da srpska zajednica na Kosovu ima sopstvene opštine koje će blisko sarađivati sa Srbijom i Beogradom, a srpska crkva imaće "položaj za primer". Upitan o izjavi datoj u Prištini da Francuska i SAD pripremaju novu rezoluciju o Kosovu, on je odgovorio da je "uobičajeno da se u okviru Saveta bezbednosti UN sarađuje na izradi određenih rezolucija, to je i sada slučaj".

Dust-Blazi je rekao i da su pregovori Beograda i Prištine trajali skoro godinu dana i da nema "značajnih novih elemaneta koji bi opravdali da obe strane dobiju nove stavove i nastave da pregovaraju".

Za Francusku, Srbija ostaje referentna zemlja za stabilnost Balkana, rekao je Dust-Blazi i dodao da njegova zemlja "očekuje brzo formiranje proevropske vlade" i nastavak reformi, što će Srbiju približiti Evropskoj uniji. Ministar Drašković rekao je da je francuskom kolegi preneo uverenje da je Ahtisarijev predlog opasan za stabilnost regiona, kao i da je
pogrešna procena "nasih prijatelja u EU" da bi Srbija, ako Kosovo nasilno bude proglašeno nezavisnom državom, sa "ogromnim entuzijazmom krenula u evroatlantske integracije". On je ocenio da bi u tom slučaju "ogromna većina srpskog naroda tada
reagovala sa osećanjem poniženja i došlo bi do dramatične erozije evropskog raspoloženja u Srbiji".

Drašković je ocenio da je Ahtisari "mogao da krene od primera u svojoj kući i naveo slučaj Olandskih ostrva, naseljenih Šveđanima, koja su bliže Švedskoj nego Finskoj, ali su ipak u državnim okvirima Finske, uz dva odvojena politička sistema.

"Na tim principima mogli smo da dođemo do odličnog koompromisnog rešenja za Kosovo. Njegovo rešenje nije zrelo za odlučivanje u Savetu bezbednosti", rekao je on i istakao da je kompromis, koji je bio jedan od vodećih principa Kontakt grupe, neophodan.

Drašković je podsetio da je za poslednjih osam godina "sa Kosova proterano više od 200.000 Srba i nealbanaca, uništeno 40.000 srpskih kuća, 150 crkava i manastira i ubijeno više od 1.000 srpskih civila, od kojih su mnogi bili deca".

"Iluzorno je verovati da će Srbima biti bolje kad se povuku međunarodne snage i još ako Kosovo bude nezavisna država", zaključio je on.

Osim sa Koštunicom i Draškovićem, Dust-Blazi je večeras razgovarao i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Pre Beograda, on je boravio u Prištini, a sutra odlazi u posetu Podgorici.

XS
SM
MD
LG