Linkovi

Eksplozija nakratko prekinula pres konferenciju Ban Ki Muna u Bagdadu


Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Ban Ki Mun boravio je u nenajavljenoj poseti Bagdadu. Ban je na pomalo neprijatan način iskusio svakodnevni život običnih Iračana. Generalni sekretar UN je bio vidno potresen, brzo se sagnuo, ali je ostao nepovredjen posle eksplozije, kako se ispostavilo, minobacačke granate, koja je pala neposredno ispred zgrade u kojoj je održana konferencija za novinare - u dobro obezbedjenoj Zelenoj zoni. Dok su se telohranitelji trudili da iračkog premijera Nurija al-Malikija izvedu iz prostorije, on im je smireno rekao da je sve u redu i konferencija za novinare nastavljena je još nekoliko minuta, dok je zvaničnici nisu naglo prekinuli. Nekoliko trenutaka pre eksplozije, Ban Ki Mun je rekao da će ponovo razmotriti proširenje prisustva Ujedinjenih Nacija u Iraku kada se bezbednosna situacija vidno poboljša.

«To je jedno od pitanja o kojima se razgovaralo i koje ću razmotriti na osnovu procene ove posete».

Ujedinjene Nacije smanjile su svoje prisustvo u Iraku posle eksplozije bombe u bagdadskom sedištu svetske organizacije u avgustu 2003., u kojem je poginulo 22-je službenika, uključujući izaslanika Seržija Vijeru De Meloa. Inače, američka vojska je saopštila da je predala pod nadzor premijera Malikija, saradnika radikalnog šiitskog sveštenika Moktade Al Sadra. Šeik Ahmed Šibani uhapšen je pre dve i po godine u Nadžafu na jugu zemlje.

Na sastanku sa Malikijem, koji je prenošen na televiziji, Šibani je ponudio svoju pomoć vladi u njenoj nameri da uspe u ostvarenju mira i pomirenja. Topao prijem za Šibanija ukazuje na tesne veze izmedju premijera Malikija i Moktade Al Sadra, uz čiju pomoć je Maliki pobedio na prošlogodišnjim izborima. Irački zvaničnici saopštili su da će razgovarati sa različitim pobunjeničkim grupama u nastojanju da stabilizuju bezbednosnu situaciju.

XS
SM
MD
LG