Linkovi

Crna Gora još čeka na nove identifikacione dokumente i obilježja


Danas se navršava deset mjeseci od izglasavanja crnogorske nezavisnosti. U tom periodu, država svojim građanima nije obezbijedila ni nova identifikaciona dokumenta, niti oznake i obilježja koja jednu državu čine prepoznatljivom.

Građani Crne Gore i deset mjesci nakon nezavisnosti imaju dokumenta na kojima stoje obilježja i naziv pretprošle države u kojoj su živjeli-Savezne Republike Jugoslavije. Pasoši sa kojima putuju u svijet i dalje su oni iz vremena sankcija-sa omraženom bojom i oznakama. Posao izrade identifikacionih dokumenata čak se izrodio u aferu međunarodnih razmjera.

Crna Gora je u međuvremenu dobila međunarodnu oznaku MNE koja je zaživjela na automobilima, ali nije unificirana i svako je koristi prema svom nahođenju i shodno vlastitoj snalažljivosti. Naravno, neizbježni su i nostalgičari prethodne državne tvorevine. Nove tablice bez trobojke, takođe su, izgleda, daleka budućnost.

Internet domen za Crnu Goru ‘me’ još nije zaživio i teško da ima adrese na kojoj se može saznati kada će se to desiti. Slično je i sa međunarodnim telefonskim kodom 382.

Dragan Kujović, Demokratska partija socijalista:

‘’Mogli bismo, ako bi htjeli, tražiti određena opravdanja za to u sporosti administracije i nekim sporim procedurama, uslovljenim ovakvom dinamikom, ali, zaista mislim da i pored svega toga, to smo mogli imati i prije’’.

Dobrilo Dedejić, Srpska narodna stranka:

‘’Apsolutno sam siguran da ova politička elita, zbog svoje korumpiranosti i činjenice da, prije svega, razmišlja o ličnim interesima, odnosno interesima klana koji ostvaruje svoje materijalne principe na nivou vlasti, nije u stanju da teret nezavisne države nosi na pravi način’’.

Zanimljivija od svega, ipak je afera sa izradom identifikacionih dokumenata. Predsjednik Komisije za ocjenu, upoređivanje i vrednovanje ponuda za nabavku sistema za izradu identifikacionih dokumenata Nada Vukanić kazala da je Komisija, konačnim vrednovanjem svih kriterijuma, jednoglasno odabrala ponudu američke firme Data kard kao ekonomski najpovoljniju.

No, drugorangirani ponuđač na tenderu francuski Aksalto, već drugi put predao je prigovor protiv odluke Ministarstva unutrašnjih poslova zbog, kako kažu, kršenja Zakona o javnim nabavkama i uz nadu da će u ponovnom pregovaračkom postupku objektivno, stručno i po zakonu biti izvršeno ponovno vrednovanje ponuda.

Nada Vukanić, predsjednik Komsije:

‘’Ukoliko neko ima bilo kakvu ocjenu da je ovdje bilo zloupotreba, da imamo onih koji su korumpirani, da su povrijeđena pravila koja se tiču konflikta interesa ili antikorupcijskih pravila, onda se to zaista mora uraditi u pravno utemeljenom postupku’’.

Dobrilo Dedejić:

‘’Bruka je ono što je urađeno sa aferom oko identifikacionih dokumenata za građane Crne Gore’’.

Dragan Kujović:

‘’Jeste malo u domaćoj javnosti doveden u pitanje kredibilitet komisije koja je na tome radila, ali, nijesam mišljenja da je to moglo napraviti neku štetu’’.


Mediji su objavili da bi crnogorska afera "pasoši" mogla biti izdignuta na najviši politički nivo, kao i da su predstavnici njemačke kompanije "Milbauer AG", koja je partnerska kompanija francuskog "Aksalta" zatražili od kancelarke Angele Merkel da zaštiti ekonomske interese Njemačke u Crnoj Gori.

Mediji su objavili i da je "jedan od kandidata za američkog predsjednika i uticajni republikanski senator iz Arizone Džon MekKejn, još je na početku tenderske procedure pisao najvišim državnim zvaničnicima Crne Gore i tražio od njih da posao štampanja ličnih dokumenata dodijele "Data kardu".

Sve u svemu, tragajući za novim identitetom najmlađe države na svijetu, ispada da su riječi jednog opozicionog prvaka-da je Crna Gora dobila nezavisnost, ali ne i državu-na žalost, sve aktuelnije.

XS
SM
MD
LG