Linkovi

Visoki američki vojni zvaničnik očekuje da talibanski pobunjenici u Avganistanu pokrenu seriju novih napada


General-major Majkl Barbero je izjavio da NATO i koalicione snage u Bagdadu očekuju da pobunjenici pokrenu letnju ofanzivu, kao što su činili i proteklih godina, a prvi napadi se očekuju možda već za nekoliko sati.

«Očekujemo pojačane aktivnosti. Mislim da je to obrazac koji su oni uspostavili i to bi trebalo da očekujemo, jer će pokušati da ometu festivale i proslave povodom avganistanske Nove Godine

General Barbero je rekao da su avganistanski pobunjenici tokom proteklih šest meseci povećali broj samoubilačkih bombaških napada, ali je dodao da oni nisu bili tako efikasni kao što su pobunjenici očekivali. On je rekao da očekuje da će se pobunjenici usredsrediti na napade lakim oružjem, ali da će nastaviti i samoubilačke bombaške napade.

Američki zvaničnici kažu da bi hteli da ovogodišnja letnja ofanziva u Avganistanu bude ofanziva NATO-a i koalicionih snaga. General Barbero, koji je zamenik operativnog direktora Združenog generalštaba, istakao je da je deo te ofanzive Operacija Ahil, koja je već počela.

«Operacija Ahil je preduzeta da bi se održala inicijativa i otupila svaka neprijateljska ofanziva. Usredsređena je na jug i pogranična područja i njeni ciljevi su poboljšanje bezbednosti i ekonomskog napretka, popravka glavne infrastrukture i iskazivanje dugoročne predanosti avganistanske vlade narodu

General Barbero je rekao da je to već dovelo do smanjenja nasilja i povećanja saradnje plemenskih starešina u tim regionima i istakao da savezničke snage sve vreme planiraju novu ofanzivnu operaciju, ali nije želeo da otkrije detalje.

General je takođe preneo da je regrutovanje u avganistansku vojsku povećano 300 odsto i da se zadržavanje u njoj povećalo za više od 50 odsto, dok se broj avganistanskih vojnika koji dezertiraju iz vojske smanjio za više od jedne trećine.

XS
SM
MD
LG