Linkovi

Solana garantuje jedinstven stav EU o statusu Kosova


Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Havijer Solana, izjavio je danas u Vašingtonu da «može da garantuje da će EU imati jedinstven stav prema rešavanju pitanja statusa Kosova.»

Solana, koji je juče u Stejt Departmentu razgovarao sa američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs, izmedju ostalog i o temi Kosova, danas je u Institutu Brukings bio počasni govornik na predstavljanju novog projekta multilateralne saradnje u rešavanju globalnih problema.

Havijer Solana kaže da je EU u više navrata izrazila podršku specijalnom izaslaniku UN, Martiju Ahtisariju, koji je prema njegovim rečima obavio «dobar posao i težak zadatak» u izradi dokumenta koji će biti predat na razmatranje Savetu bezbednosti.

"Stav EU je da podržava dokument i poziciju koju zastupa bivši finski predsednik Ahtisari. On će preneti Savetu bezbednosti da, pošto nije postignut sporazum dve strane, verovatno će biti potrebno nametnuto rešenje, a takvo rešenje može da se donese samo putem nove rezolucije SB koja će promeniti postojeću rezoluciju. EU će pratiti poziciju koju Ahtisari bude predstavio. Šta će se desiti kada se debata prenese u UN? Mogu da vam garantujem da će EU imati jedinstven stav u svim razgovorima koji će se nastaviti u Savetu bezbednosti. Pitanje Kosova je veoma važno za nas, to je deo teritorije Evrope, i zato je stabilnost u tom delu apsolutno ključna za nas."

Solani je postavljeno i pitanje na koji način EU i SAD zajedno planiraju da se postave u odnosu na rusko protivljenje planu Martija Ahtisarija.

"Kada je reč o pitanju Rusije, kao što znate, Moskva je pre nekoliko dana saopštila da pozicija kakvu danas zastupa Ahtisari neće biti prihvatljiva za njih. To znači da moramo da se angažujemo u razgovorima sa Rusijom, i vidimo kako da dodjemo do rešenja koje će stabilizovati region Balkana, a u interesu Rusije i nas je da imamo stabilnu situaciju, da je postignemo na održiv način. Pošto znamo da nema rešenja oko koga će se složiti obe strane, njega će na neki način morati da nametne Savet bezbednosti. Na kraju dana, uveren sam da ćemo naći rešenje koje će biti usvojeno u Savetu bezbednosti."

XS
SM
MD
LG