Linkovi

Socijalistička internacionala protiv nametanja rešenja za Kosovo


Delegacija Socijalističke internacionale istakla u razgovoru sa srpskim zvaničnicima da njene članice neće prihvatiti nametnuto rešenje za budući status Kosova i da pridruživanje Srbije Evropskoj uniji ne treba da bude kompenzacija za Kosovo.

Posle susreta sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, lider grčkog PASOK-a Jorgos Papandreu istakao je na konferenciji za novinare da je Kosovo evropski problem i zato je potrebno da Evropska unija ima glavnu ulogu u rešavanju njegovog budućeg statusa. Jedino prihvatljivo rešenje za Kosovo je ono u kome će ključnu ulogu imati Evropska unija, rekao je Papandreu. A bugarski premijer Sergej Stanišev istakao je neophodnost da Srbija što pre dobije novu vladu, jer bez jake vlade Srbija će imati slabiju poziciju u pregovorima o budućem statusu Kosova.

Srpski predsednik Boris Tadić ocenio je da budući status Kosova zbog stabilnosti regiona mora biti posledica zajedničkog sporazuma i naglasio spremnost Beograda za nastavak pregovora. Srbija želi da bude deo evropskih rešenja a ne deo evropskih problema i zbog toga je naše opredeljenje da branimo integritet zemlje diplomatskim, političkim putem, a ne upotrebom rata u političke svrhe, rekao je Tadić.

I u razgovoru sa odlazećim premijerom Vojislavom Koštunicom članovi delegacije Socijalističke internacionale istakli su da rešenje za status Kosova mora da bude održivo i da vodi računa o stabilnosti u regionu, a Koštunica je naglasio neophodnost nastavka pregovaračkog procesa.

O Kosovu će u četvrtak u Moskvi sa predstavnicima ruske Dume razgovarati srpski ministar za državnu upravu Zoran Lončar i predsednica Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković-Ivić.

XS
SM
MD
LG