Linkovi

Savezne države pomeraju datum izbora za predsedničke kandidate


Predsednički kandidati iz obe vodeće američke političke stranke mogli bi da budu izabrani ranije nego ikada, najviše zbog toga što su Kalifornija i nekoliko drugih država pomerile svoje preliminarne izbore bliže početku godine.

Guverner Kalifornije, Arnold Švarceneger, potpisao je zakon kojim su preliminarni izbori u toj državi sa najvećim brojem stanovnika, pomereni od juna na 5. februar. Nekoliko drugih velikih država, kao što su Njujork, Teksas, Florida, Ilinois i Nju Džersi, nameravaju da učine isto, pa bi taj datum mogao da postane jedan od najvažnijih u trci dvadesetak demokrata i republikanaca za nominaciju svoje stranke.

Džon Fortije je politikolog u institutu American Enterprise:

Mnoge države usredsredile su se na taj dan, što znači da će većina stranačkih delegata biti odabrana 5. februara, pa će taj datum postati veoma značajan.“

Fortijer kaže da ovo pomeranje preliminarnih izbora znači da će kandidati morati da se veoma dobro pokažu u preliminarnim kampanjama, koje se već odvijaju neočekivanim intenzitetom. Nekoliko kandidata iz obe stranke već se više puta pojavilo u državama koje imaju rane preliminarne izbore već u januaru, kao što su Ajova, Nju Hempšir, Nevada i Južna Karolina.

Džon Fortijer kaže da su kandidati pod snažnim pritiskom potrebe da prikupe što više novčanih priloga, pojačaju interesovanje javnosti za sebe i dobro se kotiraju u anketama popularnosti, pre nego što se održi neko od značajnijih glasanja.

U medjuvremenu, već ima onih koji su odustali od trke. Bivši demokratski guverner Ajove, Tom Vilsak, povukao se jer mu prikupljanje novčanih priloga nije išlo od ruke. Profesor Američkog univerziteta Luis Volfson očekuje da će se taj trend nastaviti:

Rasprostranjeno je mišljenje da, s obzirom na tako veliki broj kandidata, svako može da se uključi u trku. Ali medju političarima vlada uverenje da će se broj takmičara smanjiti čak i pre preliminarnih izbora, pogotovu što mediji sprovode ankete svake dve ili tri nedelje.“

Održavanje superpreliminarnih izbora, 5. februara, moglo bi da ide na ruku najbolje plasiranim kandidatima, koji su već u vrhu liste popularnosti i koji su već prikupili mnogo novca. To važi za republikance - bivšeg gradonačelnika Njujorka, Rudija Djulijanija i senatora iz Arizone, Džona MekKejna, i demokrate - kao što su senator iz Ilinoisa, Barak Obama i senator iz Njujorka, Hilari Rodam Klinton.

Ako se očeličimo prema svim kritikama, kontranapadima , stereotipima i svačemu drugom što budu koristili, onda ćemo pobediti. Imam dosta iskustva u čvrstom držanju kursa i podršci ljudima koji podržavaju mene.“

Medjutim primoravanje kandidata da se takmiče u nekoliko većih država odjednom moglo bi da naškodi manje poznatim kandidatima, koji se upinju da steknu političke poene.

Mnogi stručnjaci veruju da će ozbiljni predsednički kandidati morati da do početka iduće godine prikupe sto miliona dolara, kako bi mogli da se takmiče na zgusnutim preliminarnim i stranačkim izborima. Oni takodje kažu kako je verovatno da će definitivni predsednički kandidati iz obe stranke biti poznati već u februaru ili martu iduće godine, što znači da će time početi predsednička kampanja koja će trajati sve do izbora, 4. novembra 2008.

XS
SM
MD
LG