Linkovi

Predstavnici DS, DSS i G17 Plus i dalje bez dogovora o formiranju koalicone vlade


Predstavnici DS, G17 plus i koalicije DSS-NS nisu se dogovorili o formiranju nove vlade Srbije, već samo o o uredbi čijim će se usvajanjem rešiti problem privremenog finansiranja države.

"Svi imamo stav da je potrebno doneti promenu zakona o budžetskom sistemu koji bi izuzetno za 2007. godinu produžio privremeno finansiranje. O tome će odgovarajući stručnjaci svih stranaka u narednim danima postići saglasnost i kada se pronađe odgovarajući modalitet i pravno rešenje onda će se najverovatnije zakazati sednica Skupštine Srbije gde bi ova odluka i bila izglasana. To bi ujedno bila i prva odluka koja bi bila izglasana zajedničkim glasovima ove tri stranke“, kazao je lider G17 Plus Mlađan Dinkić.

Na prvim trilateralnim pregovorima stranaka koje bi imale skupštinsku većinu, DSS je saopštila da definitivno ne prihvata predlog DS-a da Božidar Đelić bude mandatar.

“Odbacujemo gospodina Đelića iz principijelnih razloga, zato što ne može bilo koja politička stranka da ima apsolutnu vlast, i predsednika države i mandatara", kazao je čelnik DSS-a Dragan Jočić.

"Đelić još nema većinu od 126 poslanika, ali dogovori i služe tome da se ta parlamentarna većina nađe", ističe potpredsednik DS-a Dušan Petrović.

Na sastanku je, ipak, dogovoreno da se formira Savet za nacionalnu bezbednost, a Mlađan Dinkić koji je bio domaćin sastanka rekao je da će nardni susret predstavnika tri stranke biti odlučujući.

“Ili će Srbija dobiti većinsku demokratsku vladu koja će četiri godine raditi za građane Srbije, dovesti nas na prag EU, nastaviti sa reformama ili ćemo konstatovati da takav dogovor u ovoj konstelaciji nije moguće postići i da će se zbog toga ići na nove izbore“.

XS
SM
MD
LG