Linkovi

Sanda Rašković: Sednica Saveta bezbednosti pokazala podeljenost članica


Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, Sanda Rašković Ivić izjavila je u ekskluzivnom razgovoru za "Glas Amerike" da ne veruje da će se u Savetu bezbednosti uopšte raspravljati o novoj rezoluciji o Kosovu na osnovu plana medjunarodnog izaslanika Martija Ahtisarija, jer je on suprotan Povelji UN. Ona je navela da je sednica Saveta bezbednosti bila "burna jer je pokazala podeljenost članica". Sanda Rašković Ivić dodaje da je u svom izlaganju pred Savetom bezbednosti podnela detaljan izveštaj o kršenju ljudskih prava i nesprovodjenju standarda na Kosovu i prenela stav Srbije da pregovori treba da se nastave.

Sanda Rašković Ivić: Ja sam navela analizu 52 etnički motivisana incidenta na Kosovu i Metohiji, od kojih je više od polovine bilo usmereno na srpske povratnike i njihovu imovinu, a drugi deo se odnosio na Srbe starosedeoce. Govorila sam i o tome da su se na Kosovu i Metohiji pojavile paravojne formacije na šta mi upozoravamo još od 2005, koje su sada intenzivirale svoje delovanje, govorila sam i o tome da se iz vozova bacaju pamfleti sa spiskovima Srba i preporukama da se sele iz pokrajine, kao i da su albanske novine u martu su objavljivale spiskove nepoželjnih Srba. U svojoj replici Joahim Riker nije ni rečju objasnio niti mogao da protivreči tim informacijama koje sam navela. Drugi deo izlaganja se ticao pregovora o statusu Kosova i Metohije, gde sam pokušala da dam analizu zašto pregovori nisu uspeli i kritički osvrt na papir Ahtisarija koji je potpuno u neskladu sa rezolucijom 1244, poveljom UN, Helsinškim završnim aktom i Ustavom Srbije a takodje u diskrepanci sa principima Kontakt grupe, principom kompromisnog rešenja. Ovaj papir ne leži na kompromisnom, dogovorenom rešenju, predlaže nametnuto rešenje i podržava jednu stranu, to je albanska strana. Takodje sam prenela članicama SB srpski stav da pregovori treba da se nastave, u okviru UN, uz puno poštovanje Rezolucije 1244 i povelje UN i da naša platforma o suštinskoj autonomiji treba da bude polazna osnova za pregovore.

Glas Amerike: Na osnovu reakcija na samoj sednici i posle, kao i konsultacija koje su usledile, da li ste stekli utisak da je medjunarodna zajednica spremna da zameni specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija i nastavi pregovore?

Sanda Rašković Ivić: Ruski predstavnik, ambasador Vitalij Ćurkin, je kritikovao Rikera za jednostrane stavove i po pitanju implementacije rezolucije 1244, i po pitanju statusa, i pozvao na nastavak pregovora, što je dobro obrazložio i podržao time našu stranu. Velika Britanija i SAD se nisu izjašnjavale ali su podržale Rikerov izveštaj. Ono što sam ja čula kao podatak sa zatvorenih konsultacija jeste da su sve afričke zemlje podržale da rešenje statusa treba da bude uz poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, povelje UN, Helsinškog završnog akta i Rezolucije 1244, tu vidimo jednu podeljenost u SB ali vidimo da Rusija i Kina nisu usamljene nego imamo i druge nestalne članice SB koje daju podršku pravnim i pravednim rešenjima.

Glas Amerike: Da li ste, na osnovu reakcije ambasadora Ćurkina i drugih razgovora stekli utisak da bi Rusija mogla da uloži veto prilikom eventualnog glasanja o novoj rezoluciji SB o Kosovu, na osnovu Ahtisarijevog predloga?

Sanda Rašković Ivić: Ja mislim da uopšte do raspravljanja i rezolucije o Kosovu i Metohiji neće doći, jer papir gospodina Ahtisarija ne može da prodje osnovni pravni eliminacioni test jer je usmeren protiv Saveta bezbednosti, jer ne poštuje nijedan akt koji su donele UN, a to je povelja UN, Helsinški završni akt, Rezolucija 1244, tako da mislim da se o papiru gospodina Ahtisarija neće raspravljati u smislu da bi se usvajala nova rezolucija UN.

XS
SM
MD
LG