Linkovi

Sankcije banci nisu prepreka razgovorima o denuklearizaciji Severne Koreje


Glavni američki pregovarač zadužen za nuklearni program Severne Koreje, objavio je da sankcije banci u Makau, uvedene zbog navodnog pranja severnokorejskog novca, nisu više prepreka razgovorima o denuklearizaciji Severne Koreje.

Glavni američki pregovarač, Kristofer Hil, rekao je novinarima da finansijske sankcije uvedene banci “Delta Azija“ više nisu sporne i da neće remetititi multilateralne pregovore o severnokorejskom nuklearnom programu. Ambasador Hil je izjavio kako vrlo brzo očekuje saopštenje o sudbini oko 24 miliona severnokorejskih dolara, koje su vlasti u Makau zamrzle zbog američke istrage navodno nezakonitih poslova režima u Pjongjangu. Šef severnokorejkskog pregovaračkog tima, Kim Kie Kvan je u subotu izjavio da Pjongjang neće početi implementaciju februarskog sporazuma o obustavi svojih nuklarnih programa, sve dok sredstva sa računa u Makau ne budu odmrznuta. Sporazumom se, inače, predvidja da Severna Koreja zatvori svoj glavni nuklarni reaktor u Jongbjonu i dopusti medjunarodnim inspektorima da verifikuju obustavu procesa u roku od 60 dana. Zauzvrat, Pjongjangu je obećana politička i ekonomska pomoć.

Kristofer Hil je rekao da Severna Koreja postupa u skladu sa sporazumom, ali dada će pregovarači iz dve Koreje, Kine, Japana i Rusije, kad se u ponedeljak sastanu u Pekingu, morati da detaljno razrade proces implementacije i nakon prvih 60 dana njegove primene.
”Biće nam potreban plan predstojećih aktivnosti. O tome ćemo morati da razgovaramo. Mislim da Pjongjang želi da se diskusije uglavnom o šezdesetodnevnim obavezama iz Sporazuma, ali mi moramo govoriti i o dugoiročnim obavezama.“

U sredu je američki Sekretarijat za finansije završio svoju istragu u banci na Makau, utvrdivđi da je pomagala Severnoj Koreji u pranju i falsifikovanju novca. Zvanično je zabrannjeno američkim bankama da posluju sa tom insitutucijom. Pomenuta banka je demantovala da je učinila bilo šta pogrešno, a kineski ministar inostranih poslova je nazvao američko kažnjavanje banke Delta Azija ”potezom za žaljenje“.

Severna Koreja je više od godinu odbijala da učestvuje u pregovorima zbog finansijskih sankcija koje joj je nametnuo Vašington. Medjutim, Sjedinjene Države su u decembru prihvatile da razmotre to pitanje, što je u februaru rezultiralo važnim sporazumom o planu denuklearizacije. Kineska zvanična novinska agencija Šinhua citirala je kineskog državnog savetnika, Tanga Đijašuana, da su se Severna Koreja i Sjedinjene Države dogovorili u vezi sa spornim severnokorejskim novcem u Makau, ali on nije detaljno obrazlagao taj sporazum.

XS
SM
MD
LG