Linkovi

Ujedinjene nacije stacionirale prvu žensku mirovnu jedinicu u Liberiji


Pre samo mesec dana Ujedinjene nacije su stacionirale svoju prvu kompletno žensku mirovnu jedinicu, grupu obučenih pripadnica policije iz Indije, koje sada služe u Liberiji.

2000. godine, Ujedinjene nacije su usvojile važnu rezoluciju sa ciljem da se istraži uticaj rata na žene i da se poveća njihova uloga u mirovnim misijama. Odeljenje za mirovne operacije Ujedinjenih nacija imenovalo je Komforta Lemptija kao savetnika za zastupljenost polova, sa zadatkom da poveća ulogu žena u mirovnim misijama. Lempti kaže da je ideja o rezoluciji proistekla iz zahteva žena u ratom rastrzanim regionima, koje su želele da imaju snažniji glas.

”1990-tih godina povećao se broj unutrašnjih konflikta u Africi, Aziji, istočnoj Evropi i u bivšem Sovjetskom Savezu. Mada žene nisu bile direktno angažovane u procesima koji su doveli do konflikata, one su bile pogodjene ratom i nasiljem. Ali kada je reč o pronalaženju rešenja za mir, uprkos uticaju rata na žene i odgovornosti koje padaju na njih, niko ih o tome ne konsultuje.“

Reakcija na pojavu žena mirovnih čuvara je različita. Medjutim, sledbenici te ideje kažu da su prednosti jasne. U nekim tradicionalnim društvima, ženama je prihvatljivije da saradjuju sa ženama mirovnim vojnicima. Lempti izražava uverenje da su žene mirovni čuvari iz brojnih razloga sposobnije da se bave ženama žrtvama nasilja, posebno ženama koje su bile žrtve silovanja.

Funkcioneri Ujedinjenih nacija se nadaju da će, pored toga, žene moći da pruže primer svojim kolegama muškarcima i smanje broj slučajeva seksualne eksploatacije kojih je bilo u nekim mirovnim jedinicama u proteklim godinama:

”Moje ubedjenje, bez naučnih dokaza, jeste da veće prisustvo žena može da uzblaži mačo pristup mirovnim operacijama. Jednostavno, dinamika se menja uz prisustvo žena.“

Lempti primećuje da su u nekim oblastima žene mirovni čuvari postajale primeri za ugled lokalnim ženama kako da ostvare sopstvene aspiracije, poput recimo priključenja lokalnoj policiji, čije su osnivanje u Timoru pomogle Ujedinjene nacije. Nastojanje za povećanje broja žena u vojnim komponentama mirovnih misija je u toku. Lempti kaže da zemlje koje šalju trupe retko izlaze u susret zahtevima UN-a da pošalju žene u mirovne misije. Indija, Pakistan, Nepal, Nigerija, Gana i Etiopija su medju zemljama koje najčešće šalju i žene vojnike. Prema njegovim rečima, žene ipak čine manje od dva odsto pripadnika vojnih mirovnih operacija, do četiri odsto policijskih snaga i gotovo 30 odsto pripadnika civilnih misija.

XS
SM
MD
LG