Linkovi

Oprezni optimizam povodom bagdadskog bezbednosnog plana


Američki vojni funkcioneri i bliskoistočni analitičari izražavaju oprezni optimizam da je posle mesec dana od početka novog bezbednosnog plana za Bagdad sektaško nasilje u iračkoj prestonici počelo da opada. Funkcioneri, medjutim, upozoravaju da će proći više meseci pre nego što dodatnih 26 hiljada američkih trupa bude razmešteno i pre nego što može biti donet definitivan sud o tome da li će povećanje trupa dati rezultate.

Američki i irački vojni funkcioneri tvrde da je došlo do smanjenja broja bombaških napada i sektaških ubistava u Bagdadu otkako je počela primena novog bezbednosnog plana 14. februara. Prema iračkim funkcionerima broj civila ubijenih u nasilju opao je na 265, sa više od 1400 u proteklom jednomesečnom periodu. Mada su funkcioneri zadovoljni dosadašnjim napretkom, oni primećuju da je situacija u mnogim oblastima u Bagdadu i okolini i dalje nestabilna. Džejms Filips je saradnik u odeljenju za bliskoistočna pitanja u Fondaciji Heritidž.

”Povećanje snaga je počelo, ali je još uvek u ranoj fazi. Preliminarni izveštaji sugerišu da je bilo neznatnog poboljšanja bezbednosti oko Bagdada. Broj sektaških sukoba je navodno smanjen, radikalna šiitska milicija je otišla u podzemlje dok se neki njihovi lideri kriju.“

Tokom proteklog meseca, sudeći po izjavi iračkog vojnog predstavnika, 94 ekstremista su ubijena, dok ih je preko 700 uhapšeno u okviru vojnih racija u Bagdadu. Isti predstavnik je rekao novinarima da se preko dve hiljade porodica, raseljenih zbog sektaškog nasilja, vratilo kućama. I, mada se o predsednikovoj politici u Iraku vodi žustra debata u američkom Kongresu, neki bliskoistočni analitičari iznose argument da bi brzo povlačenje koalicionih snaga dovelo do haosa i utiska da su američka nastojanja bila neuspešna. Entoni Kordesman iz Centra za strategijske i medjunarodne studije kaže da je od kritične važnosti da ukoliko američke trupe budu povučene, Irak bude dovoljno stabilan da lokalne snage mogu da ga kontrolišu.

”Zbog gneva i percepcije o Sjedinjenim Državama i ovom ratu izvan zemlje, zbog stava u Iraku, Zalivskoj oblasti i arapskom i islamskom svetu nas vide kao slona koji je ušao u staklarsku radnju da bi je oslobodio i tom prilikom sve polupao. Ne možemo da napustimo Irak, a da ne učvrstimo taj utisak i da to ne bude smatrano kao veliki poraz. Protivnici Sjedinjenih Država, islamski ekstremisti i teroristi bi to smatrali za svoju pobedu.“

Frederik Kejgan, saradnik instituta Amerikan Enterprajz, predložio je postojano povećanje američkih snaga u Bagdadu pre nego što je Bušova administracija usvojila tu politiku ranije ove godine. Kejgan kaže da bi ta operacija trebalo da bude otvorenog tipa i dodaje da je zabrinut da će ona biti prebrzo okončana.

”Najveća opasnost je da ćemo se prerano povući iz ove operacije. Bilo da je to sada, zbog rešenosti i uverenja da ona ne može da uspe, što mislim da nije u skladu sa realnošću u Iraku, ili kasnije, kada počnemo da primećujemo znake početnog uspeha i poželimo da duboko uzdahnemo i kažemo - hvala Bogu, konačno smo stigli do cilja kada možemo da proglasimo pobedu i povučemo se. Mislim da će to biti velika greška.“

Kejgan iznosi argument da bi povećanje trupa trebalo da predstavlja dugoročnu predanost Iraku i da bi dodatne američke snage trebalo da ostanu u Iraku do 2008. godine.

XS
SM
MD
LG