Linkovi

Crna Gora bi realno do kraja juna trebalo da potpiše SSP


Crna Gora bi realno do kraja juna, prije isteka njemačkog predsjedavanja Evropskom unijom, nakon parafiranja, trebalo da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, saopšpteno je iz crnogorske Vlade.

Nakon što su SSP u četvrtak parafirali premijer Željko Šturanović i evropski komesar za proširenje Oli Ren, slijedi njegovo prevođenje na jezike 27 zemalja članica EU, poslije čega će Evropska komisija predložiti Savjetu ministara EU da ga prihvati, saopštila je Vlada Crne Gore.

"Realan rok za toje dva mjeseca, tako da se očekuje da se SSP potpiše do kraja juna, prije isteka njemačkog predsjedavanja EU", tvrde u Vladi.

Poslije potpisivanja, Skupština Crne Gore i Evropski parlament potvrđuju SSP, nakon čega on ide na ratifikaciju u parlamente svih država članica EU, a taj proces može da traje godinama.

Ratifikaciji prethodi Privremeni sporazum, a njegova svrha je da odmah stupe na snagu odredbe SSP-a o trgovini između EU i Crne Gore koje čine 80 odsto Sporazuma. Privremeni sporazum stupa na snagu odmah nakon što EP i crnogorski parlament potvrde SSP što će se vjerovatno desiti sredinom ove godine.

Vlada Crne Gore preuzela je obavezu da u sljedećih pet godina implementira odredbe iz SSP-a, iako je, primjera radi, Hrvatska predvidjela šestogodišnji, a Albanija desetogodišnji period za njegovu primjenu.

Pored toga što su SSP-om utvrđeni rokovi u kojima Crna Gora treba da uspostavi zonu slobodne trgovine sa EU, predviđeni su oni koji se tiču reforme i implementacije zakonodavstva u gotovo svim oblastima u skladu sa propisima EU.

Cilj SSP-a je da Crna Gora vremenom postane politički, ekonomski i zakonodavno pripremljena za sticanje statusa pridruženog člana EU.

XS
SM
MD
LG