Linkovi

Demokrate dovele u pitanje politiku predsednika Buša prema Iraku


Plan Demokratske partije za povlačenje američkih trupa iz Iraka, položio je prvi test u Odboru za budžetske troškove Predstavničkog doma, ali protivnici te mere kasnije nisu dozvolili da bude usvojena u Senatu. Prema predlogu plana, američki trupe bi trebalo da se vrate iz Iraka kući do septembra 2008. To je bio deo zakonskog predloga ratnog budžeta kojim se za ratove u Iraku i Avganistanu izdvaja više od 95 milijardi dolara.

«Gospodne predsedniče, vodite nas prema litici. Stanite», rekao je senator Džozef Bajden.

Demokrate su dovele u pitanje politiku predsednika Buša prema Iraku u oba kongresna doma i u Predstavničkom domu dobile pristanak za meru na osnovu koje bi se američke trupe vratile kući već iduće godine – da bi to odmah bilo odbačeno u Senatu – sa 48 prema 50 glasova.

Taj zahtev je bio povezan sa ratnim budžetom u iznosu od 124 milijarde dolara. Republikanski senator Mič Mekonel je rekao da bi ta mera odvela u propast i Irak i rat protiv terorizma koji predvode Sjedinjene Države.

«To je predlog na koji naši neprijatelji čekaju. Osama bin Laden i njegovi sledbenici neprekidno govore da Sjedinjene Države ne mogu da svare dugu borbu sa teroristima», rekao je Mekonel.

Međutim, demokratski senator Džozef Bajden tvrdi da zakonski predlog nema veze ni sa snagom ni sa voljom za borbu.

«Umoran sam od priča o hrabrosti. Jedinu hrabrost koja je očigledna u ovoj zemlji ispoljavaju oni na ratištu, na koje se puca i koji ginu», naglasio je Bajden.

Republikanski senator Džon Mekejn, glavni pobornik rata, prethodno je optužio Demokrate da podrivaju vojne zapovednike. Senator koji se nada predsedničkoj kandidaturi svoje stranke tvrdi da bi povlačenje američkih snaga iz Iraka donelo više štete nego koristi.

«Nemate pojma koliko bi se stvari pogoršale. Nemate predstavu», rekao je Mekejn.

Međutim Demokrate, među kojima je i senator Edvard Kenedi, kažu da će nastaviti da pridobijaju Amerikance da ubede predsednika da prekine rat.

«Previše roditelja sahranjuje svoju decu i previše je dece ostalo bez oca ili majke», rekao je Kenedi.

Pre senatskog glasanja, predsednik Buš je obećao da će staviti veto na svaki pokušaj «sputavanja američkih zapovednika na terenu».

XS
SM
MD
LG