Linkovi

Predsednik Džordž Buš neće pregovarati sa novom palestinskom vladom


Predsednik Buš je telefonom razgovarao sa saudijskim kraljem Abdulahom i egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom o novoj palestinskoj vladi. Rivalske palestinske organizacije Hamas i Fatah saglasile su se o vladi jedinstva na razgovorima pod pokroviteljstvom Saudijske Arabije početkom meseca.

Medjutim, portparol Bele kuće Toni Snou rekao je da predsednik Buš neće pregovarati sa vladom pošto ona odbija da prihvati uslove koje je postavio bliskoistočni kvartet, koji čine SAD, EU, Ujedinjene nacije i Rusija. Medju tim uslovima su priznanje Izraela, odbacivanje nasilja i prihvatanje ranijih mirovnih sporazuma. Mada je Snou rekao da predsednik Buš prihvata činjenicu da su predstavnici Hamasa i Fataha izabrani na demokratskim izborima, on je naveo da SAD ne moraju da se saglase sa njihovom odlukom.

”Predsednik je prihvatio demokratske izbore, ali sa druge strane, on neće priznati vladu koja ne prihvata uslove kvarteta. Kada se radi o pregovorima, nećemo imati direktne kontakte sa vladom koja ne prihvata uslove kvarteta.“

Snou je dodao da je predsednik Buš jasno stavio do znanja saudijskom i egipatskom lideru da će podržati nezavisnu palestinsku državu koja može da živi u miru sa Izraelom. Izrael je takodje odbio da razgovara sa novom palestinskom vladom pošto ona ne prihvata pravo Izraela na postojanje, dok povelja Hamasa predvidja uništenje Izraela. Palestinci se, medjutim, nadaju da će nova vlada okončati višemesečne smrtonosne medjufrakcijske sukobe i izdejstvovati ukidanje parališućeg zapadnog embarga na pomoć palestinskoj upravi.

XS
SM
MD
LG