Linkovi

Mekormak: Kosovo će u narednom periodu biti važna tema razgovora


Na redovnoj konferenciji za novinare u američkom Državnom sekretarijatu, portparol Šon Mekormak je govorio o temama koje će biti na dnevnom redu predstojećih razgovora zvaničnika Evropske unije i američkih zvaničnika.

Na konkretno pitanje u vezi sa stavom Rusije, koja se u ovom trenutku zalaže za nastavak razgovora o budućem statusu Kosova, Mekormak je rekao da će se «predstojećih nedelja i meseci mnogo razgovarati o Kosovu».

«O tom pitanju je već bilo mnogo konsultacija. Znam da je Danijel Frid više puta bio u regionu. I Nikolas Berns je bio angažovan, a i Kondoliza Rajs je mnogo vremena posvetila tom pitanju. Jedan od razloga zbog kojih je tražila sastanak ministara inostranih poslova država NATO pre samo nekoliko meseci, bio je razgovor o Avganistanu, ali isto tako i o Kosovu», podsetio je portparol Državnog sekretarijata, dodavši da se o tome prilično razgovaralo i sa Rusima.

«Poznato mi je da je na redovnoj osnovi, kada se državni sekretar Rajs i ministar inostranih poslova Lavrov nađu, Kosovo jedna od redovnih tema na njihovom programu. A to je samo ono što rade Sjedinjene Države. Istovremeno, odvija se ceo proces sa bivšim predsednikom Ahtisarijem koji izlazi sa svojim predlogom budućeg statusa Kosova. Rekao bih da će to pitanje doći na čelo narednih nedelja i meseci.»

Mekormak je rekao da će biti mnogo prilika za konsultacije ne samo Sjedinjenih Država i Rusije i ostalih članica Saveta bezbednosti, nego isto tako – i to s razlogom, kako se izrazio – potencijalno zainteresovanih strana – sa Srbima i sa drugim zemljama u regionu. Na primedbu da Rusi smatraju da je prerano za odlazak pred Ujedinjene nacije i da bi Srbi i kosovski Albanci trebalo da nastave razgovore, portparol Državnog sekretarijata je odgovorio da je uveren da će Marti Ahtisari imati u vidu svaku želju ili sugestiju za nastavak konsultacija.

«Ipak, dolazimo do trenutka kada bi gospodin Ahtisari prema sopstvenoj želji trebalo da iznese svoj plan i počne potpuno javna rasprava o narednim koracima», zaključio je Šon Mekormak.

XS
SM
MD
LG