Linkovi

Vlada Srbije podržava inicijativu Rusije da se nastavi pregovarački proces


Premijer Koštunica izjavio je da je specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari pogrešio kad je prekinuo pregovore i zato Vlada Srbije podržava inicijativu Rusije da se pokrenu novi pregovori sa novim posrednikom Ujedinjenih nacija. Srbija će konstruktivno učestvovati u novom pregovaračkom procesu i preuzeti svoj deo odgovornosti do pronalaženja kompromisnogi pravičnog rešenja, istakao je Koštunica.

I koordinator državnog tima za razgovore o budućem statusu Kosova Leon Kojen ocenio je da ideja Rusije nudi prihvatljiv izlaz iz sadašnje situacije da se ozbiljnije ispitaju mogućnosti političkog kompromisa. To je jedini način da se izbegne dalja destabilizacija prilika u regionu zbog Kosova, smatra Kojen.

A šef srpske diplomatije Vuk Drašković ocenio je logičnim predlog Rusije, ali je zatim i upozorio da su nažalost, ostale članice Kontakt-grupe i stalne članice Saveta bezbednosti, osim Rusije i Kine, drugačijeg mišljenja, pa nije izvesno da li će i doći do nastavka pregovora i imenovanja novog posrednika Ujedinjenih nacija.


XS
SM
MD
LG