Linkovi

Vujanović: Marović i Đukanović nisu ratovali na Dubrovačkom ratištu


“Marović i Đukanović nijesu nosili vojnu uniformu, nijesu se ogriješili o pravila i običaje ratovanja, nijesu u bilo kojem smislu uticali na ono što je bila zbilja Dubrovačkog ratišta i stranice crnogorske istorije koju svi zajedno želimo da zatvorimo”, kazao je Vujanović Televiziji Crne Gore.

On je tako odgovorio na pitanje šta ukoliko Hrvatska zatraži da, zbog događaja na Dubrovačkom ratištu, funkcije napuste neke od istaknutihjavnih ličnosti u Crnoj Gori, među kojima se pominju Marović i Đukanović.

Vujanović je podsjetio da je Đukanović, tadašnji predsjednik države, uputio izvinjenje za to što se zbilo na Dubrovačkom ratištu, u ime Crne Gore i njenih građana. Isto je, kaže on, učinio Marović, dok je bio predsjednik Državne zajednice.

“I jedan i drugi se u Hrvatskoj doživljavaju kao ljudi koji su dali snažan doprinos prevazilaženju posljedica Dubrovačkog ratišta”, kazao je Vujanović.

Uslijedile su brojne reakcije. U jednoj od njih, profesor Milenko Perović rekao je da je skeptičan da crnogorsko društvo ima snage da se ozbiljno suoči s ratnom prošlošću sve dok pravi krivci ostaju izvan ozbiljnog kritičkog pogleda.

"Međutim, ozbiljnog okretanja kvalitetnoj budućnosti ne može biti dok se njena prošlost gura pod tepih, a posljedice žive i ne može im niko ništa", rekao je Perović.

Ocjenjujući izjavu predsjednika Filipa Vujanovića o povlačenju svih funkcionera koji su učestvovali na dubrovačkom ratištu ako to Hrvatska zatraži, on je kazao da već samo pitanje pokazuje da je independistička ideja u Crnoj Gori pobijedila samo na uskom političkom planu, a da u stvarnom smislu nije ovladala crnogorskim društvom.


XS
SM
MD
LG