Linkovi

Drašković: Rusija neće glasati za rešenje koje nije rezultat kompromisa


U Beogradu se tvrdi da se u predlogu Martija Ahtisarija za Savet bezbednosti nezavisnost Kosova spominje kao otvorena opcija.

Šef srpske diplomatije Vuk Drašković izjavio je da Kosovo u tom predlogu ima sve atribute države, a nezavisnost bi bila nadgledana tako što bi u periodu od šest meseci bile zadržane međunarodne snage koje bi zatim zamenila Evropska unija, ali takođe privremeno. Uprkos protivljenja Beograda i Moskve taj predlog kreće u proceduru raspravljanja i odlučivnja u Savetu bezbednosti, rekao je Drašković.

Upitan da li je Rusija Beogradu na bilo koji način obećala da će staviti veto na takav predlog, Drašković je rekao da zvanično nije i da se nije išlo dalje od formulacije da se Rusija neće saglasiti sa rešenjem koje nije rezultat kompromisa i koje bi bilo protivno volji Srbije.

A savetnik predsednika Srbije Dušan Bataković izjavio je da postoji ideja da Beograd u Generalnoj skupštini pokrene inicijativu za usvajanje rezolucije o nepovredivosti granica država-članica Ujedinjenih nacija.

Inače, predsednik Srbije Boris Tadić povodom treće godišnjice masovnog nasilja nad Srbima širom Kosova pozvao je sve relevantne međunarodne institucije da prilikom odlučivanja o statusu Kosova uzmu u obzir međunarodno pravo i značaj principa nepromenljivosti granica za ovaj region.

XS
SM
MD
LG