Linkovi

El Baradej: Razgovori sa zvaničnicima u Pjongjangu korisni


Direktor Medjunarodne agencije za atomsku energiju, Mohamed El Baradei izjavio je da su mu severnokorejski funkcioneri rekli da su predani ukidanju svog programa za nuklearno naoružanje. Dopisnik Glasa Amerike, Luiz Ramirez, izveštava iz Pekinga, gde je El Baradei razgovarao sa novinarima neposredno nakon sastanaka u Pjongjangu.

Šef Medjunarodne agencije za atomsku energiju nazvao je svoju dvodnevnu posetu Severnoj Koreji ”prilično korisnom“ rekavši da Pjongjang i dalje ostaje predan uslovima preliminarnog sporazuma, postignutog 13. februara, koji ima za cilj da dovede do kompletnog razoružanja Severne Koreje.

”Pročistili smo vazduh. Otvorili smo vrata za normalne odnose izmedju Severne Koreje i Medjunarodne agencije za atomsku neergiju. Složili smo se da je najvažnija stvar gledati u budućnost, a ne u prošlost.“

Severna Koreja nije dopustila inspektorima Ujedinjenih nacija ulazak u zemlju otkako ih je proterala 2002. godine na početku nuklearne krize. Sporazumom postignutim medju delegatima na šestostranim razgovorima prošlog meseca, predvidja se da Severna Koreja do sredine aprila zatvori i zapečati jednu nuklearku i fabriku za proizvodnju plutonijuma. U zamenu za to, Severna Koreja će primati energetsku pomoć i diplomatske koncesije.

ElBaradei je rekao da, mada je Severna Koreja navela da je voljna da dopusti povratak inspektora Ujedinjenih nacija u zemlju kako bi verifikovali zatvaranje nuklearke, još nije spremna da to učini.

”Oni još čekaju na implementaciju drugih delova sporazuma, konkretno - na ukidanje finansijskih sankcija.“

U sporazumu postignutom prošlog meseca Sjedinjene Države su se obavezale da reše spor oko zamrzavanja severnokorejskih računa u banci Makau. Sankcije koje su zavele Sjedinjene Države su odgovor na, kako Vašington kaže, pranje i falsifikovanje novca od strane Pjongjanga. Vodeći američki pregovarač na šestostranim pregovorima, Kristofer Hil, danas je rekao da će pitanje banke u Makau biti rešeno kao što je obećano.

XS
SM
MD
LG