Linkovi

Podela među šiitima i sunitima produbljuje sukobe u Iraku


U Iraku je tokom protekle godine haralo nasilje između sunita i šiita. Neki u tom sukobu vide verske korene, koji se protežu sve do spora iz 7. veka oko toga ko je naslednik proroka Muhameda, dok drugi kažu da je to savremena borba za političku vlast.

Suniti i šiiti imaju više verovanja koja ih spajaju, nego onih koja ih razdvajaju. Zajednički su im ista sveta knjiga - Kuran i poštovanje pet principa islama, uključujući hodočašće u Meku. Uprkos tome, u današnjem Iraku se vodi bitka u čijem središtu je, prema profesoru istorije islama na Džordžtaunskom univerzitetu u Vašingtonu Džonu Volu, odnos između većinskih šiita i manjinskih sunita. Šiiti nisu imali vlast i bili su ugnjeteni, dok su suniti bili na vlasti koju nisu hteli da dele.

“Nijedna politički dominantna elita, nikad u istoriji nije dobrovoljno predala vlast ugnjetenoj manjini.”

Profesor Marius Dib, iz Centra za međunarodne studije, Univerziteta “Džons Hopkins” je saglasan sa time.

“Radi se u stvari o sukobu Sadamovih pristalica i protivnika. Na žalost, sukob se pretvorio u obračun sunita naklonjenih Sadamu Huseinu i proiranskih šiita.“

Sunitski pobunjenici su februara 2006. izazvali eksploziju u Zlatnoj džamiji u Samari severno od Bagdada, što je rasplamsalo sukobe u Bagdadu i okolini koji još ne mogu da se kontrolišu.

“Simboli sunitske, odnosno šiitske tradicije postali su simboli mobilizacije. Zbog toga je uništenje Zlatne džamije bilo toliko važno. Nije se radilo o strateški ili ekonomski važnom objektu, nego simbolu šiitskog identiteta i njegovo uništenje je bilo još jedan način omalovažavanja šiita.“

U iračkoj vladi dominiraju šiiti od kojih su mnogi tesno povezani sa Iranom, što brine iračke, pretežno sunitske susede. Jordanski kralj Abdula je 2004. upozorio na stvaranje, kako je rekao, novih država šiitskog polumeseca, na prostoru od Libana do Irana.

Međutim, profesora Diba ne brine toliko šiitski polumesec, koliko buđenje svih oblika ekstremnog islama. Šta bi moglo da dovede do pomirenja šiita i sunita? Profesor Džon Vol smatra da bi rekonstrukcija Iraka i obnova privrede bila dobar početak, a profesor Dib kaže da je važno postići kompromis i sporazum oko podele vlasti.

U krajnjoj liniji, irački šiiti i suniti moraju da shvate da su deo iste zemlje i dopuste da ih zajednički nacionalni identitet ponovo poveže.

XS
SM
MD
LG