Linkovi

Predsednik Džordž Buš obećao konkretne korake kada je reč o pitanju imigracije


Predsednik Buš se nalazi u dvodnevnoj poseti Meksiku, čiji je cilj unapredjenje zategnutih američko-meksičkih odnosa. Buš je obećao konkretne korake kada je reč o pitanju od najvećeg značaja za Meksikance – problemu imigracije.

Bušova poseta Meksiku počela je jednim podsećanjem koje je izneo meksički predsednik Felipe Kalderon. Na ceremoniji u čast Bušovog dolaska, održanoj na jednom seoskom imanju, predsednik Kalderon je rekao da je Bušova administracija počela svoj mandat obećanjem da će Latinska Amerika biti njen prioritet – obećanjem koje je prekršeno posle napada na SAD 11. septembra 2001.

«Nažalost, užasni dogadjaji u SAD su, što je razumljivo, doveli do promene prioriteta. Ipak, verujem da je došlo vreme da se podsetimo tih reči i usmerimo naš odnos ka stazi obostranog prosperiteta.»

Kalderon je naglasio potrebu za akcijom kada je reč o problemu ilegalnih imigranata. On je rekao da su SAD bogate kapitalom, a Meksiko – radnom snagom, te da obe zemlje treba da pronadju rešenje za taj problem.

«Znam kolika je patnja porodica koje su razdvojene, i znam za čitave gradove gde stariji ljudi bivaju ostavljeni, sami. Takodje znam da Meksiko gubi sa svakim imigrantom, gubimo svoje najbolje ljude.»

Kalderon je dalje izjavio da Meksiko treba da reši to pitanje izgradnjom svoje ekonomije i otvaranjem novih radnih mesta, i dodao da Amerika mora da primeni sveobuhvatne imigracione reforme. Medjutim, on naglašava da novi američki zakon kojim se odobrava izgradnja fizičke barijere uz visoko-tehnološki nadzor duž čitave američko-meksičke granice – nije pravi odgovor. Predsednik Buš nije pomenuo spornu ogradu u svom govoru pri dolasku u Meksiko, ali je obećao da će dati sve od sebe da zakon o imigracionoj reformi, zajedno sa programom za gostujuće radnike, bude usvojen u Kongresu.

«Gospodine predsedniče, moje obećanje vama i vašoj vladi, ali što je još važnije narodu Meksika, jeste da ću učiniti sve što je u mojoj moći da usvojimo sveobuhvatnu reformu imigracionih zakona.»

Pored imigracije, dvojica lidera će razmotriti probleme trgovine narkoticima, i napore da se suzbije siromaštvo u Meksiku. Predsednik Kalderon je taj dnevni red nazvao «složenim», a predsednik Buš «ambicioznim». Obojica su, medjutim, ukazala na značaj američko-meksičkih odnosa i neophodnost saradnje.

«Geografski smo susedi, ali je naš zajednički izbor– sloboda – i taj izbor nas je načinio prijateljima.»

U Meridi su tokom Bušove posete održani protesti na više lokacija, ali su oni bili manjeg obima, posebno u poredjenju sa demonstracijama koje su vidjene ranije, u toku njegove latino-američke turneje. Buš je do obišao Brazil, Urugvaj, Kolumbiju i Gvatemalu a iz Meksika se u sredu vraća u Vašington.

XS
SM
MD
LG