Linkovi

Novi album popularnog čikaškog benda Fall Out Boy “Infinity on High”


Gosti Glasa Amerike nedavno su bili članovi popularnog čikaškog benda Fall Out Boy, čija muzika spada u “pank-emo” žanr – kombinaciju panka i takozvane “emotivne muzike”. Njihov novi album “Infinity on High” prve nedelje je zauzeo vrh Bilbordove top liste albuma, bio je najprodavaniji na sajtu I-tunes, a njihov video spot najgledaniji na You Tube-u. Članovi benda, Džo Troman i Pit Venc razgovarali su sa kolegom Lerijem Lndonom o iznenadnom globalnom uspehu novog albuma i želji grupe da pobegne od klišea “emo” muzike.

Melodije i ritmovi su se promenili ali za milione obožavalaca, grupa Fall Out Boy uspela je da ostane «ona stara» na svom novom albumu. Popularni novi singl «This Ain't a Scene, It's an Arms Race» naziva muzički biznis trkom u naoružanju u kojoj sve strane pobedjuju, sve dok svi pevaju. Gitarista Džo Troman kaže da je dolazak na prvo mesto Bilbordove liste 200 albuma bio prijatno iznenadjenje.

“Bili smo u Britaniji, navikavali se na klimu i davali seriju intervjua kada je naš menažder došao i rekao – “momci, vi se broj jedan na top listi...” priča Džo Troman.

“This Ain’t No Scene, It’s an Arms Race» je muzički zaokret za ovaj bend. «Pank-emo» zvuk se uklapa sa fankom i sinkopama, a u pitanju je plod saradnje sa uglednim R&B producentom, Kenetom «Baby Face» Edmondsom.

Kreativnost benda je rezultat grupnog rada. Pevač Petrik Stamp komponuje melodije dok Džo Troman svira gitaru. Posao pisanja zaraznih ali često i tajanstvenih tekstova pao je na melahnoličnog i ćudljivog Pita Venca, koji je takodje portparol benda.

«Mislim da je kod nas iskrenost ono što najviše privlači publiku. Naše namere su ljudima uvek jasne i uvek smo želeli da budemo u toku sa svim aktuelnim dešavanjima»

Sa izmenjenim zvukom i naglaskom na pop, bend se nada da će privući širu publiku dok se priprema da krene na turneju po 44 grada, zajedno sa grupama Blink 182, Academy Is i Cobra Starship.

«Sviranje pred novom publikom je zabavno, jer je lako svirati pred onima koji vas već vole. Malo je teže svirati pred klincima čiju podršku tek treba da osvojite, i mislim da je to suština i naš glavni cilj».

«Sugar, We’re going down» je pesma sa prvog albuma Fall Out Boy-a koji je objavljen za veliku izdavačku kuću. U pitanju je album From Under the Cork Tree koji je u Americi prodat u više od dva miliona primeraka, i doneo bendu priznanje na svetskoj sceni.

«Svirali smo u Japanu, publika je tamo malo življa, fanatičnija nego ovde. Ljudi koji verovatno ne govore engleski baš najbolje ipak su znali svaku reč naših pesama. Meni je to bilo zaista uzbudljivo, da čujem drugačiji akcenat i vidim drugačija lica. U isto vreme, mislim da je to sve vrlo univerzalno. Muzika je univerzalna i lako možete da se povežete s ljudima iz drugih delova sveta» kaže Pit Venc.

On smatra da je svrstavanje benda u «emo» žanr – stereotip, ali da nije loša definicija za bilo koju vrstu muzike.

«Na kraju, verovatno neki bend volite ili mrzite zato što ga volite ili mrzite, a ne zbog etikete kojom je obeležen. Kada je reč o mnogim bendovima sa kojima nas svrstavaju u istu kategoriju, nama se čini da bismo «levom rukom» mogli da pišemo takve pesme. Zato ne znam... U redu je da nas grupišu sa njima, ja sam ubedjen da muzika Fall Out Boy-a govori sama za sebe. Na kraju krajeva, «emo» je skraćenica za emotivno, a muzika treba da je upravo takva – emotivna» zaključuje u razgovoru za Glas Amerike Pit Venc.

XS
SM
MD
LG