Linkovi

Proizvodjači se trude da proizvedu ekonomičnije motore i vozila


Veća ekonomičnost uz pomoć novih tehnologija i hibridnih benzinsko-električnih motora je glavna tema ovogodišnjeg sajma automobila u Ženevi. Svoje modele prikazaće oko 250 proizvodjača iz celog sveta, a organizatori očekuju oko 700 hiljada posetilaca.

Očigledno je da se proizvodjači trude da proizvedu ekonomičnije motore i vozila koja manje zagadjuju prirodnu sredinu, nastojeći istovremeno da održe i svoje profite. Pord Dajmler-Krajslera koji koristi novu dizel tehnologiju nazvanu Blutek u Mercedesovim modelima, slično rešenje koje znatno povećava miljažu i smanjuje emisije štetnih gasova, primenio je i Folksvagen. Nova dizel tehnologija te kompanije nazvana je Blue Motion, a u Ženevi su prikazani novi modeli Pasata i Poloa koji je koriste.

Audi je prikazao svoj novi model A 5. Inače 77. ženevska smotra automobila održava se u jeku debate o eventualnom uvodjenju ograničenja emisija ugljen-dioksida u Evropskoj uniji, koja izaziva dosta kontroverze. Unija je za sada postavila cilj da se emisije ugljen-dioksida smanje za 25 odsto do kraja sledeće godine.

Kineski proizvodjač Brilliance JinBei predstavio je svoj prvi model B 6, namenjen evropskom tržištu. Kina postaje sve važnije tržište automobila, dok kineske auto kompanije ulaze u partnerske aranžmane sa nekim od najvećih svetskih proizvodjača.

Hans Ulrih Zaks, izvršni direktor kompanije HSO, koja organizuje marketing za kompaniju Brilliance, rekao je da je cilj da se vozila kineski automobili prodaju na 700 lokacija širom Evrope do kraja 2008.

XS
SM
MD
LG