Linkovi

Roćen: Saradnja sa Srbijom za Crnu Goru prioritet broj jedan


Saradnja sa Srbijom za Crnu Goru je prioritet broj jedan, ali je isto tako zainteresovana za održavanje konstruktivnih i uzajamno korisnih i dobrih odnosa sa Prištinom, kazao je danas crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen odgovarajući na opoziciona pitanja o odnosu Crne Gore prema statusu Kosova.

Roćen je, odgovarajući na pitanje - da li Vlada Crne Gore podržava stavove Vlade Srbije u vezi sa rješavanjem statusa Kosova, rekao da se, ne zanemarujući istorijsku dimenziju, mora uvažiti realnost da u Crnoj Gori žive između ostalih i Srbi i Albanci.

Roćen je istakao da je u okviru regionalne saradnje izgradnja najboljih odnosa sa Srbijom za Crnu Goru prioritet, ali da je Crna Gora isto tako zainteresovana za održavanje konstruktivnih i uzajamno korisnih i dobrih odnosa sa Prištinom bez obzira kakvo će biti finalno rješene koje Crna Gora ničim ne prejudicira.

Prema riječima Roćena, Podgorica bi "bila srećna ako bi crnogorsko iskustvo međunacionalnog sklada koje je izdržalo sva iskušenja tokom teških proteklih godina, moglo poslužiti kao primjer za odnose Beograda i Prištine«.

Predsjednik Narodne stranke Predrag Popović rekao je na sjednici Skupštine da je premijer Željko Šturanović, ‘’jasno saopštio, da crnogorska Vlada nije raspravljala o planu Martija Ahtisarija o budućem statusu Kosova, jer ga zvanično nije ni dobila’’.

On je zato zatražio smjenu sekretara Ministarstva inostranih poslova Vladimira Radulovića, koji je u ime Vlade, kako tvrdi Popović, podržao Ahtisarijev plan. Prema njegovim riječima, ako se to ne dogodi, onda je jasno da i Vlada stoji iza tog predloga, koji podrazumijeva otimanje Kosova iz sastava Srbije.

Na sjednici crnogorskog parlamenta na Cetinju na kojoj je iganugurisan novi poslovnički institut ‘’premijerski sat’’, predsjednik Vlade Željko Šturanović rekao je da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore Evropskoj uniji mogao biti parafiran već za nekoliko dana, moguće i u četvrtak.

XS
SM
MD
LG