Linkovi

U Baltimoru predstavljena izdanja najsvetije islamske knjige – Kurana


Na nedavno otvorenoj izložbi u Umetničkom muzeju «Volters» u Baltimoru, četrdesetak kilometara severno od Vašingtona, predstavljena su 22 izdanja najsvetije islamske knjige – Kurana.

Ono što te verske rukopise pretvara u umetnost jeste izuzetno kitnjasta i dekorativna kaligrafija. Baltimor je najveći grad u državi Merilend i omiljeno turističko odredište gde posetioci mogu da uživaju u slikovitoj luci i drugim atrkcijama. Jedno od popularnih odredišta je Umetnički muzej «Volters», u kojem kao kustoskinja radi i Martina Banjoli.

«Umetnički muzej ‘Volters’ se najvećim delom zasniva na zbirci Vilijama i Harija Voltersa – oca i sina – koji su tokom života prikupili veliki broj umetničkih predmeta i slika. Kada je umro 1931, Hari je kompletnu zbirku ostavio gradu Baltimoru. Zbirka ima oko 28 hiljada predmeta, među kojima je i veliki broj rukopisa i štampanih knjiga. Moglo bi da se kaže da je on i počeo zbirku – prikupljajući islamske rukopise. To je bio period u kojem su kolekcionari u ovoj zemlji počeli više da upoznaju i više da se bave islamskom umetnošću», kaže Martina Banjoli.

Među islamskim rukopisima je 28 Kurana, više nego u bilo kojem američkom muzeju. 22 od tih knjiga su predstavljene na izložbi pod naslovom «Govoreći božju reč: iluminisani Kurani iz Umetničkog muzeja ‘Volters’».

«Svi su ručno rađeni. Sve je kaligrafija, a to je veoma važna umetnička forma u islamu. U stvari, smatra se najvišom umetničkom formom, a naročito je ispisivanje Kurana jedan od najvažnijih umetničkih oblika. Ideja ove izložbe je bila da se prikaže razvoj kuranske kaligrafije od samog početka, u 9. veku, pa sve do 19», kaže Martina Banjoli.

Kurani su ispisivani i ukrašavani tradicionalnim islamskim bojama, mastilom i zlatom. Da bi se sačuvali, Banjoli objašnjava da se rukopisi drže u posebnim uslovima.

«Držimo ih gore u klimatski kontrolisanom prostoru. Smešteni su u specijalne kutije, da bi se osigurala zaštita od prekomernog svetla. Neprekidno se kontroliše i vlažnost koja odgovara materijalima koji su korišćeni, neki od rukopisa su na pergamentu, tako da zaista morate pažljivo da određujete vlažnost», kaže kustoskinja Umetničkog muzeja.

Posetioci kao što je Rendi Sidner kažu da na izložbi može mnogo da se nauči.

«Veoma mi se dopada i interesantan je način na koji su rukopisi izloženi. Baš uživam», kaže Rendi Sidner.

Izložba u Umetničkom muzeju «Volters» u Bakltimoru, otvorena je do kraja aprila.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG