Linkovi

U Prištini uhapšen savetnik premijera Kosova Agima Čekua


Premijer Kosova Agim Čeku izjavio je danas da su njegov savetnik Jahja Luka i direktor prištinske "Kasa banke" Miljazim Abazi uhapšeni zbog sumnje da su odgovorni za finansijske malverzacije u vezi sa fondom za odbranu Ramuša Haradinaja.

Jahja Luka, član Predsedništva Alijanse za budućnost Kosova bio je rukovodilac tog Fonda, koji je služio za odbranu bivšeg premijera Haradinaja pred Haškim tribunalom, a sredstva iz Fonda su uglavnom uplaćivana preko Kasa banke.

Posle sastanka sa hrvatskim državnim sekretarom u Ministarstvu za privredu Vladimirom Vrankovićem, Čeku je rekao da je obavešten da su Luka i Abazi privedeni i da očekuje rezultate istrage. Oni su pritvoreni danas ujutro kada su pripadnici UNMIK policije i KPS-a izvršili pretres prostorija AZBK i Kasa banke.

Fond Haradinaj formiran je nakon podizanja optužnice protiv bivšeg premijera Kosova i lidera AZBK Ramuša Haradinaja i u njega su sredstva uplaćivali pojedinci, preduzeća i udruženja. Prema poslednjim zvaničnim informacijama, iz tog fonda je do sada na Haradinajevu odbranu utrošeno više od sedam miliona evra. Još nije poznato koliko je novca ukupno uplaćeno u taj fond. Na poslednjoj konferenciji za novinare šef tima Haradinajevih branilaca Majkl O' Rejli je rekao da će fondu biti potrebno još 1,5 miliona evra kako bi mogli da se obezbede troškovi odbrane Haradinaja u Haškom tribunalu.

XS
SM
MD
LG