Linkovi

Ženeva: UN optužio sudansku vladu da je direktno umešana u ratne zločine u Darfuru


Humanitarni tim UN optužio je sudansku vladu da je direktno umešana u ratne zločine u pokrajini Darfur. U danas objavljenom izveštaju tima, kome je Savet UN za ljudska prava poverio zadatak da istraži kršenja ljudskih prava u Darfuru, navodi se da je sudanska vlada propustila da zaštiti stanovništvo Darfura od zločina velikih razmera i da je sama organizovala te zločine i učestvovala u njima. U izveštaju se takodje kaže da snage vlade i takozvane milicije Džanžavid vode “nasilnu kampanju protiv pobunjenika čije mete su većinom civili”. Tim je predvodila dobitnica Nobelove nagrade za mir Džodi Vilijams. Sudanska vlada za sada nije reagovala na izveštaj.

Havijer Solana započeo bliskoistočnu turneju

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku, Havijer Solana, započeo je bliskoistočnu turneju čiji cilj je ublažavanje političke zategnutosti u Libanu. Solana će se u Bejrutu sastati sa libanskim premijerom Fuadom Siniorom i predsednikom parlamenta Nabihom Berijem. On će posetiti i Saudijsku Araibiju i Siriju. Očekuje se da će visoki predstavnik EU zatražiti od sirijskog predsednika Bašara al-Asada da njegova zemlja povede konstruktivnu politiku u regionu i, posebno, u Libanu. To je inače, prva poseta jednog visokog zvaničnika EU Libanu od ubistva bivšeg premijera te zemlje, Rafika Haririja pre dve godine.

Palestinska ekstremistička grupa Hamas odbacila kritike Ajmana al-Zavahirija

Palestinska ekstremistička grupa Hamas odbacila je kritike drugog po rangu zvaničnika Al-kaide, Ajmana al-Zavahirija. U tonskom snimku objavljenom juče al-Zavahiri je kritikovao Hamas zbog odluke da zajedno sa umerenom frakcijom Fatah sastavi vladu nacionalnog jedinstva na palestinskim teritorijama. Zavahiri je rekao da je Hamas predao najveći deo Palestine Jevrejima. U svom današnjem odgovoru, Hamas je saopštio da će nastaviti sveti rat dok, kako je rečeno, ”čitava Palestina“ ne bude oslobodjena. Takodje je rečeno da će Hamas i dalje biti pokret otpora. Predstavnik te grupe, Gazi Hamad, rekao je izraelskom radiju da Hamas neće prihvatiti medjunarodne zahteve da prizna pravo Izraelu da postoji, što je jedan od ključnih uslova za ukidanje sankcija zapadnih zemalja prema palestinskoj vlasti.

Američki protivraketni sistem u Evropi mogao da dovede do podela u alijansi

Generalni sekretar NATO-a, Jap de Hop Shefer, izjavio je da bi predloženi američki protivraketni sistem u Evropi mogao da dovede do podela u alijansi izmedju zemalja koje bi bile u potpunosti zaštićene njime i onih koje bi bile izložene pretnjama. Shefer je to izjavio u intervjuu britanskim dnevniku “Fajnenšel Tajms”. Eksperti smatraju da bi predloženi protivraketni sistem, koji bi trebalo da bude razmešten u Poljskoj i Češkoj Republici, štitiio većinu Evrope od napada takozvanih otpadničkih država, poput everne Koreje i Irana. Medjutim, zvaničnici NATO-a rekli su medijima da bi zemljama na jugu Evrope, poput Grčke, Italije i Turske, verovatrno bile potrebne dodatne rakete kratkog dometa zbog njihove blizine Iranu.

Predsednik Buš doputovao u Gvatemalu

Predsednik Buš je u okviru svoje turneje po zemljama Južne i Centralne Amerike turneje doputovao u Gvatemalu gde se upravo sastaje sa predsednikom te zemlje, Oskarom Berherom. Očekuje se da će dvojica lidera razgovarati izmedju ostalog i o položaju imigranata iz Gvatemale u SAD. Prema izjavi portparola Bele kuće, jedna desetina stanovništva Gvatemale emigrirala je u Ameriku. Predsednik Buš je prvo posetio grad Santa Kruz Balanja gde američki i gvatemalski vojni lekari zajednički pružaju negu lokalnom stanoništvu. Predsednik Buš je obišao i jedno svetilište Maja Indijanaca, što je dovelo do protesta lokalnih stanovnika. Lideri Maja su izjavili da će morati da “očiste” svetilište od “zlih duhova” nakon odlaska predsednika Buša.

XS
SM
MD
LG