Linkovi

Inicijativni odbor: Srebrenici status disktrikta van nadležnosti RS


Srebrenica treba da ima status disktrikta koji bi bio izuzet iz nadležnosti institucija Republike Srpske i stavljen pod jurisdikciju organa BiH, zaključio je danas Inicijativni odbor za kolektivno iseljenje Bošnjaka iz Srebrenice. Na sastanku je zaključeno da je na nivou BiH potrebno hitno doneti zakon o statusu Srebrenice kao distrikta, u kojem treba da budu razrešena sva pitanja o funkcionisanju zakonodavne, izvršne i sudske vlasti u tom gradu. Još je navedeno da je neophodno doneti finansijski program kako bi se stvorili uslovi za normalan život stanovnika Srebrenice.

Sastanku, koji je organizovao načelnik Srebrenice Abhurahman Malkić, prisustvovali su članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić i lideri Stranke demokratske akcije i Socijaldemokratske partije BiH Sulejman Tihić i Zlatko Lagumdžija. Sastanku su prisustvovali i predstavnici ambasada Irana, Turske, Saudijske Arabije, Pakistana, Libije, kao i Islamske zajednice BiH.

Haris Silajdžić je izjavio da žali što sastanku nije prisustvovao niko od ambasadora zapadnih zemalja, navodeći da je rešavanje problema Srebrenice "prilika međunarodnoj zajednici da se iskupi za greške u BiH koje su koštale 100.000 života". Sulejmah Tihić kazao je da RS nije učinila ništa da se pomogne Srebrenici, da nije učinjeno ništa na procesuiranju odgovornih za ratne zločine, kao i da nije učinjeno ništa da se pomogne bošnjačkim povratnicima. Zbog toga, kako je istakao Tihić, Srebrenica treba da ima poseban status. On je izrazio nadu da će međunarodna zajednica podržati zahtev za davanje Srebrenici posebnog statusa.

Zvaničnici RS: Sastanak u Srebrenici - kršenje ustava BiH

Najviši zvaničnici Republike Srpske nisu prisustvovali današnjem sastanku u Srebrenici o eventualnom kolektivnom iseljenju Bošnjaka iz tog grada, jer smatraju da se radi o politizaciji problema i kršenju ustava RS i BiH, saopšteno je danas u Banjaluci. Predsednik RS Milan Jelić i premijer Milorad Dodik podsetili su da je Srebrenica deo ustavno-pravnog poretka RS, ističući da će tako i ostati. Jelić je rekao novinarima da današnji sastanak u Srebrenici predstavlja "kršenje Dejtonskog sporazuma i Ustava RS", upozoravajući da moraju biti kažnjeni svi koji krše ustave RS i BiH.

Dodik je izjavio da političari koji su danas prisustvovali sastanku u Srebrenici ne predstavljaju državne organe, već "samo sebe".

"Sve što je legalno, mi ćemo podržati. Ako hoće poseban status, postoji legalna procedura za promenu ustava, a ako nešto bude izvan legalne procedure, mi ćemo delovati u skladu sa zakonom", rekao je Dodik.

Predsednik parlamenta RS Igor Radojičić ocenio je da su politički krugovi iz Sarajeva zloupotrebljavaju presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu u nameri da "radikalno preurede ustavno-uređenje BiH, odnosno da ukinu RS".

"Sastanak u Srebrenici je samo deo tog plana. Neka gospoda iz Srebrenice shvate u kojem se ustavno-pravnom okviru nalaze. Kada budu hteli da razgovaraju s predstavnicima RS, biće nam drago da razgovaramo, ali dok god pokušavaju ostvariti neke druge političke ciljeve, to nije ono što je suštinski predmet razgovora", naglasio je Radojičić.

XS
SM
MD
LG