Linkovi

Istraživači razvili vakcinu koja može da umanji broj mrtvorodjenčadi


Istraživači na Univerzitetu Minesote saopštili su da su razvili vakcinu koja može da umanji broj mrtvorodjenčadi i potpuno ukloni jedan od vodećih uzroka mentalne retardacije i gluvoće kod novorodjenčadi. Vakcina još nije testirana na ljudima, ali je efikasna kod životinja.

Devetnaestomesečna Dilajla Pejdž rodjena je gluva. Ona je dobila citomegalovirus ili CMV od svoje majke Rejčel, pre rodjenja.

«To je toliko opasan virus da može da dovede do mnogih posledica kod dece,» kaže Rejčel.

Pored gubljenja sluha, virus takodje može da uzrokuje poremećaje kretanja, cerebralnu paralizu i mentalnu retardaciju.

«To je drugi najčešći uzrok mentalne retardacije posle Daunovog sindroma».

Doktor Mark Šlajs sa univerziteta Minesote predvodio je istraživačke napore za proizvodnju vakcine za prevenciju virusa. On je proizveo vakcinu koja štiti mladunce zamoraca inficiranih citomegalovirusom.

«Zamorci, pokazalo se, imaju plodovu vodu koja je veoma slična ljudskoj plodovoj vodi».

To je načinilo zamorce idealnom životinjom za testiranje eksperimantalne CMV vakcine. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je citomegalovirus najčešći virus na svetu koji se prenosi sa majke na dete pre rodjenja. Ponovo doktor Mark Šlajs.

«Efikasna CMV vakcina mogla bi svakako da utiče na desetine hiljada dece u Sjedinjenim Državama svake godine».

Procenjuje se da svake godine CMV virus pogadja 40 hiljada beba u Sjedinjenim Državama. Većina žena čak i ne zna da ima virus zato što nema simptome. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da CMV pogadja do 2,5 odsto novorodjenčadi, a da ga dobije do 90 odsto odraslih.

XS
SM
MD
LG