Linkovi

Kongresni odbori: Gde su vojni napori u Iraku i Avganistanu zastali?


Kongres koji kontrolišu demokrate, suprotstavlja se predsedniku Bušu povodom brojnih pitanja u vezi sa načinom na koji on vodi rat u Iraku, i šire, rat protiv terorizma, kao i zbog domaćih pitanja. Kongresni odbori, pokrenuli su istrage više važnih pitanja, među kojima su američa obuka iračkih vojnih snaga, gubici zbog vojnih kontraktora i tretman osumnjičenih terorista.

Od kada su preuzele kontrolu nad Kongresom, nakon novembarskih izbora, demokrate su počele da koriste svoja nova ovlašćenja za istragu doslovno svakog aspekta načina na koji Bušova administracija rešava problem Iraka. Danas, tri meseca nakon konstituisanja Kongresa, glavni odbori pojačavaju kontrolu, izdaju sudske pozive i pozivaju svedoke iz vlade i privatnog sektora na Kapitol Hil. U Odboru za kontrolu i vladine reforme, kongresmen Henri Vaksman je došao u središte pažnje posle jedne od najsenzacionalnijih priča proteklih godina, otkrivanja identiteta agenta CIA-e koje je dovelo do nedavne osude Luisa Libija, bivšeg šefa kabineta potpredsednika Dika Čejnija. Vaksman je pozvao Valeri Plejm, bivšeg agenta CIA-e čiji je identitet otkriven i čiji je suprug Džozef Vilson optužio Bušovu administraciju da preteruje u pogledu opasnosti iz Iraka kako bi opravdala rat. U svakom slučaju, odbor je održao i sadržajan pretres o pitanjima gubitaka, prevara i zloupotreba kontraktora umešanih u rekonstrukciju Iraka.

«Poreski obveznici širom naše zemlje su siti i zahtevaju da izvršimo nadzor svega što je išlo na rekonstrukciju Iraka».

U narednim mesecima videćemo brojne pretrese kongresnih odbora koji će se truditi da ustanove gde su vojni napori u Iraku i Avganistanu zastali. I dok demokrate nameravaju da iskoriste zakone o finansiranju, da bi ograničili predsednikova ovlašćenja za upućivanje trupa u Irak, jedan potkomitet za vojna pitanja ispituje obuku iračkih vojnih i policijskih snaga. Kongresmen Marti Mihen izjavio je da predstojeće preuzimanje ovlašćenja u Iraku nagoveštava da su Sjedinjene Države daleko od cilja.

«Tražićemo potvrdu da je administracija preduzela odgovarajuće mere kako bi osigurala da vlada Iraka ima kapacitet za održavanje svojih trupa, kako bi osigurala odgovarajući prenos odgovornosti za bezbednost.»

Uprkos tvrdnjama američkih vojnih i administrativnih zvaničnika da je ostvaren uspeh u obuci, republikanac Tod Ejkin izjavio je da je jasno da je iračka vlada tek u ranima fazama dostizanja suštinske sposobnosti da obezbedi potpunu logističku podršku za sopstvene snage, bez američke pomoći.

«Početak te logističke strukture počeo je sa Iračanima, ali oni su još zavisni od nas».

Demokrate takođe vrše pritisak na predsednika u pogledu borbe protiv terorizma i pokreću pitanja zakonitosti zatvaranja i saslušavanja osumnjičenih terorista, kao onih u američkoj vojnoj bazi Gvantanamo na Kubi i njihovog izvođenja pred sud. Kongresu je predložen zakonski predlog za povlačenje nekih odrednica Zakona o vojnoj komisiji koji je odobrio Kongres, a koji predviđa da se tim zatvorenicima sudi na vojnim sudovima. Članica Predstavničkog doma Džejn Harman izjavila je da je zatražena akcija zbog, kako se izrazila, jednostranih poteza Bušove administracije koji se ne osvrću na američke i međunarodne zakone.

«Sjedinjene Države nikada nisu bile toliko nepopularne kao što su sada. Imamo jaku pravnu zaštitu koju želimo da izvezemo ostatku sveta, imamo stabilne međunarodne standarde o ljudskim pravima u čijem smo stvaranju učestvovali i koje smo koristili za pritisak na druge zemlje da i one zaštite prava svojih građana», rekla je Džejn Harman.

Demokratski kongresmen Džon Murta zalaže se za pretrese i zakone za zatvaranje američke vojne baze u Zalivu Gvantanamo na Kubi. Lider manjine u Predstavničkom domu Džon Boner smatra da bi to bila greška koja bi naškodila nastojanjima da se teroristi privedu pravdi.

«Zatvaranje Gvantanama bi ponovo moglo da ugrozi sposobnost naše vojske da prikupi informacije neophodne za borbu protiv terorističkih mreža širom sveta».

Demokrate su takođe obnovile pokušaje, koje su republikanci blokirali kada su kontrolisali Kongres, da zabrane takozvanu vanrednu predaju, odnosno prebacivanje pojedinaca koji su osumnjičeni ili povezani sa teroristima u strane zemlje radi saalušavanja. Krajem nedelje, demokrate su pokrenule novu istragu povodom nedavnih kontroverzi odnosno otkrića da je Federalni istražni biro nepropisno, a ponekad i nelegalno koristio Patriotski akt, antiteroristički zakon o pribavljanju ličnih informacija Amerikanaca. Demokratski predsednici Odbora za pravosuđe oba doma Kongresa i predsednik Odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma, izjavili su da će sprovesti sveobuhvatni nadzor o toj stvari koja je detaljno opisana u internom izveštaju FBI-ja.

XS
SM
MD
LG