Linkovi

Kraj procesa vukovarskoj trojki, Vojislav Šešelj u sudnici


Završne reči optužbe i odbrane na suđenju vukovarskoj trojki i pojavljivanje Vojislava Šešelja pred sudijom biće najvažniji događaji iduće nedelje u Haškom tribunalu.

Narednih dana biće, pored ostalih, nastavljena suđenja jednom od zapovednika OVK Ramušu Haradinaju, te bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i saoptuženima za zločine na Kosovu. Od srede 14. marta do petka 16. marta, sudko veće Kevina Parkera saslušaće završne argumente tužilaca i branilaca u procesu protiv oficira bivše JNA Mileta Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića. Oni su optuženi za streljanje oko 250 hrvatskih zarobljenika, izvedenih iz vukovarske bolnice, na farmi Ovčara, 20. novembra 1991. Suđenje je počelo 11. oktobra 2005, a dokazni postupak okončan je krajem prošle godine.

U utorak, 13. marta, pred sudiju će, prvi put posle prošlogodišnjeg štrajka glađu, biti izveden Šešelj, optužen za zločine nad hrvatskim i muslimanskim civilima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93. Novi pretpretresni sudija Žan-Klod Antoneti iz Francuske razmotriće sa stranama stanje u postupku.

Lider Srpske radikalne stranke je od 11. novembra do 8. decembra prošle godine štrajkovao glađu. Poslednji put u sudnici se pojavio 8. novembra. Sudsko veće predsedavajućeg Alfonsa Orija otvorilo je 27. novembra prošle godine suđenje Šešelju, a tužioci su održali uvodnu reč. Usvajajući žalbu Šešelja, apelaciono veće Tribunala je kasnije naložilo da proces počne ponovo. Novi početak suđenja još nije zakazan.

U nastavku suđenja šestorici bivših zvaničnika Srbije i SRJ, optuženim za zločine nad kosovskim Albancima, sledeće sedmice svedočiće potpukovnik Lakić Đorović koji je tokom rata na Kosovu 1999. bio vojni tužilac u Prištini. Prema najavi tužilaca, Đorović će posvedočiti da je bio sprečavan da sprovodi istrage o ubistvima i pljačkanju kosovskih
Albanaca.

Na suđenju Ramušu Haradinaju, optuženom za zločine nad srpskim, romskim i albanskim civilima u Metohiji 1998, sudije će sutra saslušati iskaz svedokinje optužbe S-58, Romkinje čiju su porodicu u okolini sela Junik maltretirali pripadnici OVK. U sudnicama Haškog tribunala, sledeće nedelje odvijaće se i procesi protiv bivšeg generala Vojske Republike Srpske Dragomira Miloševića, optuženog za granatiranje Sarajeva, te sedmorice oficira VRS kojima se na teret stavlja genocid u Srebrenici. Biće nastavljeno i suđenje šestorici lidera bosanskih Hrvata, optuženih za zločine nad Muslimanima u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini 1993-94.

XS
SM
MD
LG