Linkovi

Delegati Sjedinjenih Američkih Država i Irana razmenili teške reči


Na konferenciji o bezbednosti u Bagdadu koja je trebalo da omogući saradnju i doprinese smanjenju tenzija u Iraku, američki i iranski delegati razmenili su teške reči i optužbe povodom krize u toj zemlji. Premijer Iraka Nuri Al Maliki otvorio je u subotu konferenciju pozivom svim učesnicima da doprinesu poboljšanju stanja u zemlji i spreče proširenje sukoba na ceo Bliski istok.

Konferencija je, ipak, istala raskol u stavovima Amerike i Irana o prirodi iračke krize i načinu za njeno okončanje. Delegat iz SAD Dejvid Saterfild rekao je da poseduje dokumenta koja dokazuju da je Iran naoruzavao miliciju šiitskih muslimana u Iraku.

"Vaše optužbe su samo pokriće za vaš neuspeh u Iraku", uzvratio je delegat Irana Abas Araghači.

Američki ambasador u Iraku Zalmaj Halilzad zvanično je izjavio samo da su delagati razmenili stavove "direktno i u prisustvu drugih" tokom razgovora koje je opisao kao "konstruktivne". Visoki zvaničnik iranskog ministarstva spoljnih polsova Labid Abavi
je rekao da je između američkih i iranskih izaslanika izbio spor, ali nije izneo detalje.

Pre početka razgovora, američki zvaničnici su rekli da će konferencija u Bagdadu omogućiti svim stranam da iskreno iznesu svoje stavove i da će se time doprineti raspravi o razrešenju iračke krize. Na konferenciji za novinare posle sastanka Araghči je ponovio zahtev Teherana da se postavi rok za povlačenje stranih trupa iz Iraka za koje je rekao da su magnet za ekstremiste iz celog islamskog sveta.

"Radi mira i stabilnosti u Iraku... potreban je raspored povlačenja stranih trupa", rekao je Araghči.

Araghči je objasnio da nije imao privatne razgovore sa Halilzadom, a da je rasprava između njih bila "u okviru sastanka". Pored SAD i Irana na konferenciji su učestvovali Sirija, Egipat, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Kina, UN, Organizacija islamske konferencije i Arapska liga.

XS
SM
MD
LG