Linkovi

Američki ambasador Zalmaj Kalilzad : SAD i Iran imali konstruktivne razgovore


Američki ambasador u Iraku Zalmaj Kalilzad rekao je da je danas imao "konstruktivne i efikasne" razgovore s Irancima na međunarodnoj konferenciji o zaustavljanju nasilja u Iraku.

"Sastao sam se nasamo s iranskim predstavnicima a sa njima sam se susreo i u prisustvu drugih delegata. Takođe sam razgovarao sa njima za okruglim stolom. Preneo sam im svoju zabrinutost", rekao je Kalilzad novinarima nakon konferencije.

SAD optužuju Iran da oružjem i eksplozivima snabdevaju šiitske milicije u Iraku koje ga potom koriste za napade na međunarodne snage u Iraku. Prema rečima Kalilzada, razgovori s Irancima i drugim delegatima o Iraku bili su konstruktivni i efikasni.

"Naravno, u budućnosti ćemo videti šta će se dešavati kada je reč o nabavci oružja i podršci milicijama", dodao je američki ambasador. On je kazao da je na razgovorima bilo reči o "svim aktivostima koje se odvijaju u regionu - ljudima, oružju, novcu koji prelaze granice".

Američki ambasador je izrazio zadovoljstvo povodom izjava iranskih delegata u prilog miru i stabilnosti Iraka, ali je dodao da "to nije dovoljno".

"Sledeća etapa je da vidimo kako će te izjave biti prenete u pozitivna delovanja", naveo je on.

Predstavnik Irana na konferenciji u Bagdadu, Abas Aragči, odbacio je optužbe SAD i rekao da njegova zemlja ne rasplamsava nasilje u Iraku. Odbacio je i odgovornost za prisustvo američkih vojnika na iračkom tlu.

"Da bismo obezbedili mir i stabilnost u Iraku, potreban nam je kalendar povlačenja stranih trupa. Smatramo da prisustvo stranih snaga u Iraku doprinosi izostanku bezbednosti u toj zemlji", rekao je Aragči, zamenik ministra spoljnih poslova Irana zadužen za međunarodne poslove.

"Podržavamo mir, stabilnost, demokratiju i prosperitet u Iraku. Bezbednost u Iraku je i naša bezbednost. Stabilnost u Iraku je ključna za mir i stabilnost u regionu", dodao je iranski predstavnik.

Prema njegovim rečima, ne postoje razlozi zbog kojih bi se Iran mešao u unutrašnje poslove Iraka. "Mislim da Amerikanci imaju veoma loše informacije. Oni su već počinili toliko grešaka u Iraku, zbog loših informacija. Nadamo se da neće ponoviti te greške", dodao je iranski zvaničnik.

"Teheran je spreman da donese mir i stabilnost Iraku", kazao je Aragči.

Irački premijer Nuri al-Maliki je ranije zatražio od Irana da prestane da se meša u unutrašnje stvari Iraka i pomogne u borbi protiv terorizma. Na konferenciji u Bagdadu učestvovali su predstavnici 17 zemalja i međunarodnih organizacija, među kojima su SAD i njihovi protivnici Iran i Sirija. U nasilju u Iraku prošle godine je poginulo više od 34.000 ljudi, podatak je Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG