Linkovi

Oštre reakcije na jučerašnji izjavu Filipa Vujanovića u Hrvatskoj


Prilikom jučerašne zvanične posjete Hrvatskoj, crnogorski predsjednik Filip Vujanović rekao je kako je Crna Gora spremna da, ukoliko to Hrvatska bude zatražila, pozove na ostavku sve funkcionere svoje Vlade koji su za vreme rata učestvovali u agresiji na Dubrovnik. Reakcije u Podgorici su burne.

Dvojica Vladinih službenika čije je učešće u napadu na Dubrovnik nesporno, danas nisu željeli da komentarišu izjavu Filipa Vujanovića. Predsjednik Komisije za utvrđivanje konflikta interesa Slobodan Leković rekao je da ga je Skupština Crne Gore izabrala na funkciju i da ga samo ona može i razriješiti. On je ranije kazao da na Dubrovačko ratište nije otišao kao dobrovoljac već kao rezervista, i da je imao obavezu da se odazove vojnom pozivu. Ni general Radoslav Martinović nije želio da komentariše Vujanovićevu izjavu, jer to, kako je rekao, nema nikakve dodirne tačke sa njim.

Pokret za promjene ocijenio je danas da izjava predsjednika Republike predstavlja trgovinu na štetu Crne Gore. Ta stranka se pita ‘’da li je cilj njegove posjete Zagrebu bio zastupanje interesa građana Crne Gore ili je tamo išao da istrguje i otkupi imunitet za Mila Đukanovića i Svetozara Marovića i druge inspiratore i organizatore ratovanja za mir".

Srpska narodna stranka izričita je da je hrvatska državna politika uspjela da od Crne Gore napravi klasičnu podaničku koloniju, koja se na sopstveno insistiranje bezuslovno ponižava ispod svih granica dobrog ukusa.

Liberalna partija upitala je danas crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića šta će uraditi ako Hrvatska zatraži da sa poslaničkih funkcija odu Milo Đukanović i Svetozar Marović.

"Oni su objektivno najodgovorniji, uz Momira Bulatovića, koji više nije na funkciji, za učešće crnogorskih rezervista na Dubrovačkom ratištu i sve posledice tog ratovanja", kaže se u saopštenju LP.

Ta partija je ocijenila da je izjava Vujanovića «da je Crna Gora spremna da, ukoliko to Hrvatska bude zatražila, pozove na ostavke sve funkcionere svoje vlade koji su za vrijeme rata učestvovali u agresiji na Dubrovnik», najočigledniji primjer srozavanja dostojanstva sopstvene države.

Narodna stranka saopštila je da izjave crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića u Zagrebu predstavljaju vrhunac snishodljivosti, dok Demokratska srpska stranka optužuje crnogorskog predsjednika za zloupotrebu funkcije.

XS
SM
MD
LG