Linkovi

80% Španaca slaže se da je medjunarodni terorizam značajna pretnja


Pre tri godine, islamski teroristi izvršili su seriju koordinisanih bombaških napada u putničkim vozovima u Madridu, u kojima je ubijena 191 osoba, a ranjeno blizu 1.800 ljudi. Za Evropljane, to je bio trenutak budjenja, i uvidjanja da su operacije povezane sa Al-Kaidom stigle i do Evrope.

U Madridu je u toku bio jutarnji špic, a na stanicama na periferiji kao i svakog jutra veliki broj gradjana čekao je svoj prevoz do posla. Iznenada, u roku od nekoliko minuta, bombe su eksplodirale u četiri voza. Bio je to četvrtak, jutro 11. marta 2004. Španska vlada odmah je krivicu pripisala baskijskoj separatističkoj grupi ETA, ali se stručnjaci za terorizam generalno slažu da su bombaški napadi imali sve oznake Al-Kaidine operacije. Španski ekspert za terorizam, profesor Fernando Reinares iz madridskog Centra za medjunarodne i strateške studije “el Kano”, kaže za Glas Amerike da nema mnogo sumnje ko je stajao iza napada.

“Po mom mišljenju, sasvim je jasno da je to bio čin medjunarodnog terorizma, da su pojedinci inspirisani Al Kaidom, i povezani sa njom, krivi za bombaške napade u Madridu.”

Vladino ponašanje neposredno posle napada uticalo je na opšte izbore održane samo tri dana kasnije. Opoziciona Socijalistička partija osvojila je vlast i brzo prionula na ispunjavanje svog predizbornog obećanja da će povući španske vojnike iz Iraka- što je dogadjaj koji je Al Kaida dočekala kao svoju veliku pobedu. Oko mesec dana posle bombaških napada, španska policija je ušla u trag osumnjičenima u jednom stanu južno od Madrida, gde je sedmorica osumnjičenih poginula u eksploziji koju su po svemu sudeći sami izazvali tokom policijske akcije. 29 osoba, pretežno Marokanaca, optuženo je za razne uloge u napadima.

Bombaški napadi u Madridu imali su šire posledice po čitavu Evropu, kaže profesor Pol Vilkinson sa univerziteta Sent Endrjuz u Škotskoj.

“To je bio veoma značajan napad koji je pokazao da je Al Kaida mreža sposobna da počini masovno ubistvo u prestonici jedne velike članice EU.”

Vilkinson kaže da je napad bio katalizator za bližu medjunarodnu saradnju, posebno u prikupljanju obaveštajnih podataka o Al-Kaidi i sličnim ekstremističkim grupama. Medjutim, usledili su i drugi bombaški napadi, kao što je bio onaj u londonskoj podzemnoj železnici i jednom autobusu, 7. jula 2005. Četiri mlada lokalna muslimana digla su se u vazduh, što je pokrenulo mnoge analize i diskusije o novoj, “domaćoj” pretnji islamskog ekstremizma. Ipak, čak i tu su postojale veze sa ekstremistima u Pakistanu i opštim ekstremističkim ciljevima.

“Sasvim je jasno da je Al-Kaida želela da preuzme odgovornost za napade i da su ljudi koji su izvršili bombaške napade želeli da se identifikuju sa globalnim džihadom Al Kaide, kako ga nazivaju.”

Prošlog novembra, šefica britanske obaveštajne službe MI5, Elajza Meninhgem-Buler izjavila je da vlasti istražuju oko 30 aktivnih terorističkih zavera, uključujući neke sa jasnim vezama sa Al Kaidom. Ona je upozorila da se mladi britanski muslimani alarmantnom brzinom regrutuju za ekstremističke ciljeve. Direktorka MI5 je takodje predvidela da će ekstremistička pretnja biti prisutna za života najmanje jedne generacije. U Madridu, profesor Fernando Reinares kaže da istraživanja javnog mnjenja koja je sproveo institut El Kano pokazuju da je strah od novog terorističkog napada i danas prisutan, iako su se eksplozije u Madridu dogodile pre 3 godine.

“Od 11. marta 2004, više od 80% Španaca slaže se da je medjunarodni terorizam značajna pretnja, a gotovo polovina veruje da bi drugi napad sličan onome u Madridu mogao da se opet desi u ovoj zemlji”.

U Madridu je u toku sudjenje grupi od 29 muškaraca po raznim optužnicama vezanim za bombaške napade 2004. Sedmorica su optuženi za ubistvo i pripadnost terorističkoj grupi, a očekuje se da će proces trajati nekoliko meseci.

XS
SM
MD
LG