Linkovi

FBI zloupotrebio ovlaštenja u istragama protiv osumnjičenih za terorizam


U internom izveštaju američke vlade objavljeno je da je Federalni istražni biro, FBI, zloupotrebio ovlaštenja, tajno pribavljajući personalne informacije u istragama koje su vođene protiv osumnjičenih za terorizam i špijunažu. Organi vlasti, istovremeno, već nagoveštavaju da će greške biti ispravljene.

U izveštaju generalnog inspektora Sekretarijata za pravosuđe navodi se da je FBI nepropisno, i ponekd nezakonito, prekoračio svoja ovlaštenja kada je od telefonskih kompanija, Internet provajdera i finansijskih institucija zahtevao i dobio poverljive informacije o korisnicima. Navodi se da je FBI zloupotrebio ovlaštenja koja proističu iz takozvanih Nacionalnih bezbednosnih propisa, koji omogućavaju da se prinudno pribave peronalne informacije, bez prethodnog sudskog odobrenja. Primena te strategije posebno je intenzivirana posle terorističkih napada 2001.

Organizacije koje se bore za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda odmah su, nakon objavljivanja izveštaja generalnog inspektora, pozvale Kongres da ograniči ovlaštenja FBI–a, garantovana takozvanim Patriotskim zakonom, setom antiterorističkih propisa usvojenih odmah nakon 11. septembra 2001.

Entoni Romero je izvršni direktor Američkog udruženja za zaštitu građanskih sloboda.

Izveštaj potvrdjuje naše najcrnje slutnje u vezi sa zloupotrebom Patriotskog zakona - i posebno - zloupotrebom ovlaštenja datih Nacionalnim bezbednosnim propisima. To govori o zabrinjavajućoj situaciju kada je reč o zloupotrebi službenih ovlaštenja Federalne bezbednosne službe...».

Zvaničnici organia vlasti odmah su priznali greške, ističući da nije bilo namerne zloupotrebe ovlaštenja. Direktor FBI, Robert Maler, rekao je i da su zloupotrebe o kojima se govori u izveštaju generalnog inspektora neprihvatljive. Naglasio je da će odmah biti preduzete korektivne mere kako bi to više ne bi ponovilo.

«Nacionalni bezbednosni propisi su esencijalni za naš posao i zaštitu Amerike od terorističkih napada. Međutim, takodje je važno da, kada obavljamo posao, poštujem privatnost i gradjanske slobode, što smo obećali polažući zakletvu kada smo pristupali FBI-u».

U izveštaju je takođe navedeno da je FBI, nakon terorističkih napada 2001. koristio ovlaštenja pozivajući se na Nacionalne bezbednosne propise, mnogo češće nego što je to prijavljeno. Demokrate u Kongresu odmah su zaključile da je izveštaj inspektora Sekretarijata za pravosudje dokaz dokaz da Bušova administracija ne štiti adekvatno gradjanske slobode, što je prigovor koji sekretar za pravosudje, Alberto Gonzales, stalno odbacuje.

Predstavnici organizacija koje zagovaraju ljudska prava i poštovanje građanskih sloboda sada traže da Kongres primora federalne istražitelje da se, kada sprovode istrage terorističkih prijetnji i potenbcijalnog špijuniranja, čvrsto drže propisa koje su propisane Patriotskim zakonom.

XS
SM
MD
LG