Linkovi

Marti Ahtisari: Dve strane nisu pokazale volju da se pomaknu sa početnih pozicija


Specijalni izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari ovog meseca će finalizirati svoj predlog i proslediti ga Savetu bezbednosti UN, saopštila je Ahtisarijeva kancelarija. Kako se navodi u saopštenju UNOSEK-a, specijalni izaslanik smatra da su, posle današnjih pregovora u Beču, iscrpljene sve mogućnosti za pregovore o statusu Kosova.

"Sa žaljenjem mogu da kažem da na kraju dana obe strane nisu pokazale volju da odstupe od svojih stavova", rekao je Ahtisari na konferenciji za novinare. On je ocenio da nikakvi dodatni pregovori to neće promeniti i da je zaključeno da je potencijal za pregovore iscrpljen. Specijalni izaslanik smatra da je rešenje statusa Kosova hitno potrebno i da ono nije samo u interesu naroda Kosova već i da je od vitalne važnosti za regionalni mir i stabilnost.

"Odlaganje rešenja statusa neće stvoriti bolje uslove za pronalaženje rešenja, već će se samo odložiti teška odluka", smatra Ahtisari.

Ahtisari je svoj predlog nazvao realističnim kompromisom i najavio da će posle današnjeg sastanka finalizirati svoj predlog i tokom marta ga podneti Savetu bezbednosti UN.

Srpski tim: Za Beograd nezavisnost Kosova neprihvatljiva

Predstavnici Beograda ocenili su večeras, po završetku pregovora o statusu Kosova u Beču, da je za Srbiju neprihvatljiva nezavisnost Kosova i da je suštinska autonomija jedino rešenje. Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je na konferenciji za novinare, da Srbija želi rešenje kosovskog pitanja koje je prihvatljivo i za Srbe i za Albance i da je to rešenje suštinska autonomija. Tadić je rekao da Srbija nije zadovoljna pregovorima, ali da ostaje opredeljena za pregovore i rešenje koje bi trebalo da bude osnova za istorijsko pomirenje Albanaca i Srba.

"Nije dopušteno oduzimati deo teritorije Srbije koji jeste Kosovo. U tom kontekstu želimo rešenje prihvatljivo i za Srbe i za Albance i smatramo da se pregovori u Beču ne tiču samo Srba i Albanaca već i čitavog regiona i evropske budućnosti regiona", rekao je Tadić.

Premijer Vojislav Koštunica pozvao je danas na nastavak pregovora, dodavši da je za Srbiju neprihvatljiva nezavisnost Kosova.

"Apelujem da se pregovori nastave", rekao je on na konferenciji za novinare.

Koštunica je rekao i da predlog specijalnog izaslanika UN ne ispunjava uslove za predstavljanje Savetu bezbedosti UN. Pregovarački timovi Beograda i Prištine su se bez pozdrava mimoišli ispred lifta kod sale u kojoj se održavaju konferencije za novinare.

Sejdiu: Došli smo u Beč da proglasimo nezavisnost Kosova

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je, posle razgovora sa predstavnicima Srbije, da će nezavisno Kosovo održavati dobre odnose sa svim susednim zemljama, uključujući Srbiju.

"Nezavisnost je ključ samog postojanja i duha naroda Kosova koji je dugo patio tokom srpske okupacije, nakon što se oslobodio vekovne otomanske imperije. Rekli smo, na samom početku procesa koji se sad završava, da je nezavisnost alfa i omega, početak i kraj našeg stava. Nikakve strukturne veze sa državnim insitucijama Srbije nisu prihvatljive", rekao je Sejdiju.

Kosovski premijer Agim Čeku je rekao da predlog budućeg statusa Kosova specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija omogoćuva nezavisnost Kosova i izrazio očekivanje da će Savet bezbednosti tokom prve polovine ove godine usvojiti rezoluciju o Kosovu.

U Beču su završeni pregovori na visokom nivou Beograda i Prištine o predlogu specijalnog izaslanika UN za status Kosova Martija Ahtisarija. Tokom prepodnevnog dela razgovora, Beograd je ponudio suštinsku autonomiju Kosovu, dok je Priština ostala pri stavu da želi nezavisnost. Sa srpske strane u pregovorima su učestvovali predsednik republike Boris Tadić, premijer Vojislav Koštunica, ministar inostranih poslova Vuk Drašković i članovi pregovaračkog tima. Kosovsku stranu zastupali su predsednik Fatmir Sejdiu premijer Agim Čeku i pregovarački tim Kosova. Sastankom je predsedavao Marti Ahtisari i njegov zamenik Alber Roan.

XS
SM
MD
LG