Linkovi

Đurović: Neophodno jačanje kapaciteta nezavisnog sudstva i tužilaštva


Ključna preporuka Crnoj Gori nakon petodnevne posjete delegacije ekperata Generalnog direktorata za pravdu, slobodu i bezbjednost Evropske komisije, jeste jačanje kapaciteta nezavisnog sudstva i tužilaštva, saopštila je potpredsjednik Vlade Gordana Ðurović.

Cilj Ekspertske misije bio je da u saradnji sa nadležnim državnim institucijama i organima, izradi nezavisnu procjenu stanja u oblasti pravde, slobode i bezbjednosti u Crnoj Gori. Na završnoj sesiji, čule su se preporuke koje će Crnoj Gori biti upućne i u pisanoj formi:

‘’Generalno, mi smo bili spremni na na malo oštriju završnu sjednicu, tako da je sve ono što smo kao prve preporuke čuli, na fonu onoga što je I bilo za očekivati-gdje treba da ubuduće obratimo više pažnju. Ako želim da izdvojim nečiji pozitivan utisak, onda je to g. Erhard Vake koji je bio zadužen za graničnu policiju’’.

Sedam eksperata iz zemalja EU bavili su se pitanjima granica, azila i migracija, pravosudnog sistema, tužilaštva, nadležnosti policije i oblasti organizovanog kriminala, korupcije i ljudskih prava. Zamjerke upućene Crnoj Gori su uobičajene:

‘’Jačati nezavisnost sudstva, posebno sa aspekta pune implementacije novih zakona I, naravno, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala na što višem nivou. Naravno, ta borba treba da bude zajednička-borba svih zemalja regiona’’.

Potpredsjednica Vlade osvrnula se i na Izvještaj Stejt departmenta o kontroli proizvodnje natkotika i onaj o pranju novca i finansijskom kriminalu, ali je negirala da se Crna Gora pominje u negativnom kontekstu:

“Crna Gora se ne nalazi ni u grupi zemalja koje se bave proizvodnjom droga, ni u na grupi koja se bavi prometom droga, niti u kategoriji zemalja koje se bave pranjem novca”, rekla je Đurović.

Ona je dodala da će konstitutivna sjednica Nacionalne komisije za implementaciju Akcionog plana za sprovođenje Programa borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala biće održana u petak, 16. marta.

XS
SM
MD
LG