Linkovi

Buš: Nadam se da američki i brazilski narod dele optimizam svojih predsednika


Sjedinjene države i Brazil sklopili su novo partnerstvo da bi promovisali proizvodnju etanola širom sveta. Dve zemlje su sporazum o bio-gorivu potpisale u Sao Paolu, u Brazilu. Predsednici SAD i Brazila izjavili su da dele viziju sveta u kome će proizvodnja i potrošnja bio-goriva biti deo svakodnevnice. Predsednik Buš kaže da je to cilj vredan truda.

“Nadam se da američki i brazilski narod, kada je reč o budućnosti, dele optimizam svojih predsednika. Jedan od razloga za naš optimizam je što vidimo stvaran potencijal za naše gradjane da koriste alternativne izvore energije, za opšte dobro”.

Buš je zajedno sa brazilskim predsednikom Luisom Injasiom Lulom da Silvom obišao jednu fabriku za distribuciju etanola u Sao Paolu. Prethodno su šefovi diplomatije dve zemlje potpisali sporazum o promovisanju razvoja bio-goriva i uspostavljanju standarda kako bi etanol postao priznata roba na svetskom tržištu.

SAD i Brazil zajedno proizvode oko 75% etanola na svetu. Medjutim, Brazil je najveći izvoznik i neosporni lider u tehnologiji bio-goriva. Predsednik Buš rekao je da želi da saradjuje sa Brazilcima u širenju proizvodnje, i formiranju pristupačnijih cena etanola. On je rekao da će, vremenom, druge zemlje u razvoju moći da se pridruže i iskoriste neobradjene poljoprivredne materijale kao što su šećerna trska ili trava da bi razvile sopstvena goriva.

“Veoma mi je drago zbog ideje da će Brazil i Amerika deliti mogućnosti istraživanja i razvoja. Vi imate odlične naučnike. Mi imamo odlične naučnike. Potpuno je logično da saradjujemo za dobrobit čitavog čovečanstva.”

Razvoj alternativnih goriva postao je ključni element energetske politike Bušove administracije. Brazilski predsednik da Silva sebi pripisuje deo zasluga, ističući da je tu temu pokrenuo prilikom svog prethodnog sastanka sa Bušom u Brazilu, pre godinu i po dana.

“Ja sam bio zaista opsednut bio-gorivom. Predsednik Buš gotovo da nije mogao da ruča od mene, jer sam stalno pričao o bio-gorivu. Medjutim mislim da je to bilo važno jer svet nije uvek spreman na velike promene”.

I Buš i Da Silva ukazali su da će proizvodnja bio-goriva dovesti do otvaranja novih radnih mesta u zemljama u razvoju, i smanjiti zavisnost od uvoza nafte. Medju zemljama koje bi u budućnosti mogle da pretrpe gubitke zbog razvoja bio-goriva je Venecuela, jedna od najvećih svetskih izvoznica nafte. Venecuelanski lider Hugo Čavez koristi zalihe nafte svoje zemlje u nastojanju da stekne sledbenike širom Latinske Amerike. On će kasnije danas učestvovati na jednom anti-američkom mitingu u Argentini.

Protesti zbog Bušove posete su organizovani i u Sao Paolu, gde je američki predsednik izrazito nepopularan zbog nezadovoljstva ratom u Iraku. Na demonstracijama je juče izbilo i nasilje, iako je veći deo protesta bio miran. Medju demonstrantima su farmeri zabrinuti da bi mogli da postanu predmet eksploatacije kompanija željnih da prošire proizvodnju etanola, i ekolozi koje brine potencijalno uništavanje džungle u Amazoniji zbog sadjenja šećerne trske. No, najveća opasnost po predsednikovu bezbednost mogla bi da preti u Bogoti, u Kolumbiji, koju će Buš posetiti u nedelju. Policija navodi da ima nagoveštaja da kolumbijski pobunjenici planiraju napade, ali da su već na snazi mere bezbednosti. Osim Brazila i Kolumbije, Buš će posetiti Urugvaj, Gvatemalu, i Meksiko, pre nego što se u sredu vrati u Vašington.

XS
SM
MD
LG