Linkovi

EU: Do 2020. treba smanjiti emisiju ugljen dioksida za 20 procenata


Ključni zaključak poslednjeg sastanka evropskih šefova država i vlada u Briselu je zajednička svest da je neophodno, kada je reč o životnoj sredini, da Evropa prestane da radi u korist svoje štete. Postavljeni su ambiciozni ciljevi smanjenja emisije štetnih gasova i ozbiljnije upotrebe neškodljivih goriva- potrebno ih je još samo ispuniti.

Danas su se evropske članice dogovorile da do 2020. treba smanjiti emisiju ugljen dioksida za 20 procenata i, istovremeno podići upotrebu energije koju je moguće obnoviti na 20 procenata. Ambiciozan plan bi trebao usporiti dramatične klimatske mromjene koje se već primete, a koje su posledica nekontrolisanog zagađenja. Ukoliko Evropljani uspiju u planu za koji se nadaju da će ga slediti Kina i Amerika, značiće to novu industijsku revoluciju, novo poimanje životne okoline ali i profita multnacionalnih kompanija, eksplozije saobraćaja i zagađivača na cesti, na vodi, u vazduhu.

Nemačko predsedništvo EU je posebno ponosno što se "pod njihovim bojama" Unija upustila u ovaj istorijski korak borbe za budućnost- najavljuje se da će se tako na samitu G8, koji je predviđen za jun mjesec, istaći liderska uloga Evrope u zaustavljanju klimatskih promena i pozvati ostatak industrijski razvijenog sveta da se pridruži. Evropski sporazum dolazi u vreme kada su i UN, prošlog meseca objavile izveštaj u kojem oštro upozoravaju- ljudska aktivnost izaziva potencijalnu katastrofu, menjajući temperaturu Zemlje- ukoliko se nastavi ovim načinom i tempom, temperatura bi porasla za 5 stepeni Celzijusa, što bi, samo u Evropi, odnelo oko 40 hiljada života u poplavama, nepogodama i nestajanju brojnih gradova na Mediteranu.

Sa druge strane, grčevito će se tragati i razvijati novi oblici energije koju je moguće obnoviti - energije sunca, vode, vetra i bio- mase, gde neke od evropsdkih članica već imaju značajna iskustva. Evropljani se uz to pitaju ko će da plati ovako krupan i skup korak? Nova politika mora naći mesta u evropskom budžetu, najavljuju iz Evropske komisije, a ministri finansija najavjuju da će krupni potrošači energije, pri prelasku na čiste izvore energije, imati značajne poreske olakšice svojih vlada. Diskusiji o budućim troškovima je predsednik Evropske komisije, Manuel Baroso dodao elemenat za razmišljanje upozoravajući da će trošak situacije u kojoj se ne čini ništa, biti nemerljivo veći od zajadničke akcije.

XS
SM
MD
LG